Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
PIJANE I PREBRZE vozače vrebat će 85 kamera: Kamere i u Međimurju

PIJANE I PREBRZE vozače vrebat će 85 kamera: Kamere i u Međimurju

Od početka ove godine policija obavještava javnost da će pojačati aktivnosti na cesti kako bi spriječila i sankcionirala vozače koji voze prebrzo, pijane, nevezane, s mobitelom u rukama...

No, unatoč toj pojačanoj aktivnosti, ovog je siječnja na hrvatskim prometnicima poginulo 17 osoba, pet više no lanjskog siječnja. Tijekom prošle godine život je u prometu izgubila 331 osoba, 24 više nego godinu prije...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je izjavio da će policija u 2018. uložiti 19,74 milijuna kuna u uređaje za mjerenje brzine.

Riječ je o sredstvima osiguranim u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, kojim je predviđeno smanjenje broja poginulih u prometu na 213, 2020. godine, što se sada čini potpuno nedostižnim.

Te će kamere imati mogućnost snimanja brzine najmanje šest vozila koja se istodobno nalaze u zoni nadzora.

No, dojam kod vozača će biti da je postavljeno ustvari 85 kamera jer će osim 29 radnih na stupovima javne rasvjete biti postavljeni i “lažni” uređaji, odnosno prazna kućišta u koja će se po potrebi kamere premještati.

Uz fiksne kamere koje će očitavati registarske oznake svih vozila zemalja članica EU te Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore, MUP će kupiti i 60 ručnih uređaja za mjerenje brzine te 15 stacioniranih, na tronošcu, koja će u zoni nadzora “loviti” sve prekršaje najmanje četiri vozila, u oba smjera.

Za našu županiju, Krapinsko-zagorsku i Ličko-senjsku, bit će izdvojen iznos od 6,84 milijuna kuna, kojih će se potrošiti za kupnju osam fiksnih kamera i 25 kućišta te 20 stručnih i pet stacionarnih uređaja za nadzor brzine.

U dogledno vrijeme MUP bi trebao raspisati i interni natječaj za voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Naime, unatoč crnim statistikama, MUP unatrag nekoliko godina nije nekoga postavio na to radno mjesto na neodređeno vrijeme, već se vršitelju dužnosti svakih šest mjeseci produžuje “privremeni 
premještaj”.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!