UZ OVIH SEDAM SAVJETA sigurno se vozite autom do kraja zime

Zima je u punome jeku, prošli smo i kroz zatopljenje te se po svemu čini kako opet dolaze minusi i prave hladnoće. No, ukoliko pripazite na ovih 7 stvari vaš limeni ljubimac sigurno neće imati problema.

1. Dobro se opremiti alatom i priboromUz obvezan trokut, prvu pomoć i reflektirajući prsluk dobro je imati i ponešto alata, bočicu motornog ulja, tekućine za pranje stakla i antifriza. Također treba vam i strugalica za led koja je gotovo neophodna, jer sa zaleđenim vjetrobranom nemoguće je voziti. Usto preporučujemo i poneku baterijsku svjetiljku i rezervnu toplu obuću i odjeću u slučaju kvara grijanja na automobilu, a poželjan je i paket soli koji će poboljšati trakciju guma zapnete li u snijegu.

2. Provjeriti stanje remenja i crijeva rashladnog sustava
Uobičajeno je da se ova stavka kontrolira za svakoga servisiranja, no nije naodmet provjeriti ih za hladnih i ledenih mjeseci. Zbog niskih temperatura gumena crijeva i remeni izgube elastičnost, pa puknu, a dogodi li se to u vožnji riskirate veći kvar i primorani ste zvati vučnu službu.

3. Zamijeniti metlice brisača i tekućinu za pranje stakla
Metlice brisača napravljene su iz gume, što znači da ih treba promijeniti svakih 6 do 12 mjeseci, no preporučujemo da ih tijekom zime barem jednom zamijenite, jer one su jedan od najbitnijih faktora u vožnji za surovih zimskih uvjeta. Naprimjer, pada kiša koja se ledi na staklu, a brisači samo “grebu” po zaleđenome staklu, ne dajući bolji pregled situacije ispred vas. Također, pobrinite se da je posuda s tekućinom za pranje stakla puna upravo zato što je ta tekućina jedno od pomagala da se led i snijeg na vjetrobranskom staklu brže raziđu.

4. Držati spremnik goriva punim
Iako se čini kao dodatni trošak, ovaj ‘trik’ uvelike će pomoći i vama i vašem automobilu. Naime, uslijed velikih hladnoća na stijenkama spremnika goriva (kada je gotovo prazan) nakuplja se kondenzirana voda koja kaplje u gorivo. Pošto je voda teža od goriva, može naći svoj put do vitalnih cijevi goriva i ubrizgavanja, i zalediti ih. Taj efekt sprječava se punim spremnikom goriva i onemogućava pojavu vode u gorivu.

5. Kontrolirati rashladnu tekućinu i promjeniti motorno ulje
Važno je i provjeravati količinu rashladne tekućine u motoru, odnosno antifriza, lalp ne bi došlo do smrzavanja ili pregrijavanja vitalnih dijelova motora. Usto valja i provjeriti viskoznost ulja. Naime, uslijed niskih temperatura motorno ulje postaje gušće, pa sporije dolazi do nekih dijelova motora, uzrokujući pregrijavanje i pucanje brtvi motora, a to je okarakterizirano kao jedan od većih kvarova na automobilu. Stoga je najbolje zamijeniti ulje onim s manjom viskoznošću, odnosno rjeđim, sukladno uputama proizvođača i vašega mehaničara.

6. Provjeriti stanje akumulatora
Tijekom zime automobil trpi veće napore ponajprije zbog niskih temperatura zraka i surovih zimskim uvjeta. Isto tako trpi i akumulator. Uobičajeni rok trajanja akumulatora jei tri do pet godina, no da bismo zasigurno spriječili nemogućnost paljenja automobila u hladnim jutrima, preporučujemomo da ga zamijenite novim, ako to ne učinite provjeravajte razinu kiseline te kleme i kablove koji su skloni koroziji.

7. Imati zimske gume ili lance
Apsolutno najvažnija stavka na koju morate paziti jesu gume i njihovo stanje. Najbolji lijek su promjena i nabava novih zimskih guma, koje znatno povećavaju sigurnost i stabilnost automobila zimi. Kontrolirajte i tlak zraka u gumama, jer ako je premali dolazi do smanjene trakcije i prianjanja na cesti. Također, za svaki slučaj, savjetujemo i držanje lanaca za gume u prtljažniku.

Izvor: autostart.24sata.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije