OD SLJEDEĆEG TJEDNA korisna promjena za putnička vozila u EU

Od 31. ožujka svi tipovi novih putničkih i lakih teretnih vozila koji će se stavljati na tržište EU-a morat će imati ugrađen elektronički sigurnosni sustav 112 E-poziv (112eCall) koji automatski alarmira hitne službe i javlja im lokaciju ozbiljnih prometnih nesreća na cestama.

Zakoni EU-a o tom pitanju, doneseni 2015. godine, počinju se primjenjivati u subotu, 31. ožujka 2018. Sustav E-poziv automatski naziva jedinstveni europski broj za hitne slučajeve 112 u slučaju teže prometne nesreće i putem europskog satelitskog sustava Galileo javlja lokaciju vozila službi hitne pomoći. Taj sustav, koji se može aktivirati i ručno, javlja samo bitne informacije te ne bilježi i ne sprema podatke.

Sustav će hitnim službama dojaviti točnu lokaciju vozila, vrijeme nesreće i pravac u kom se vozilo kretalo, što je naročito važno na autocestama, čak i ako je vozač bez svijesti ili nije u stanju sam uputiti poziv. Time se rješava problem u slučajevima kada se vozač nalazi u njemu nepoznatom području i ne zna reći hitnoj službi lokaciju gdje se nalazi.

Procjenjuje se da će taj sustav skratiti vrijeme dolaska hitne pomoći za 50 posto u ruralnim područjima i za 60 posto u urbanim područjima, čime bi se spasili brojni životi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije