LED SVJETLA Opasnost na cesti?

Zbog sve više pritužbi na farove modernih automobila, britansko Ministarstvo prometa oformilo je odjel čiji je zadatak bio ispitati je li problem upravo u sveprisutnoj LED tehnologiji.

Stručnjak za to područje Stephen Dixon istaknuo je kako vozači zaista percipiraju izvore svjetlosti LED tehnologije kao znatno intenzivnije u odnosu na druge izvore, prenosi portal autostart.24.sata.hr.

‘LED svjetla direktnija su i usmjerenija, za razliku od halogenih,koja više raspršuju svjetlosni snop, a osim toga, specifična plavo-bijela boja LED svjetla je sjajnija u mraku’ objasnio je Dixon. Posljednjih godina povećana je upotreba LED svjetala, a svjetla koja bolje i dalje osvjetljavaju cestu u pojedinim verzijama automobila automatski se prilagođavaju i situaciji u prometu.

Britanska tvrtka RAC, koja se bavi asistencijom i pomoći na cestama (nešto poput HAK-a), tvrdi kako LED svjetla predstavljaju opasnost za sigurnost prometa.

Posljednjih su godina farovi znatno napredovali i dok to ide u korist vozača automobila s takvim svjetlima, s druge strane oni predstavljaju neželjeni sigurnosni rizik za vozače koji voze ususret, pa čak i za vozače koji iz bočnih ulica ulaze u raskrižje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije