OTOK KRK: Stotinjak volontera čistilo Puntarsku dragu. Prikupili skoro tri tone otpada!

Brojni volonteri svih uzrasta protekloga su vikenda očistili obale od Punta do Stare Baške i time nastavili dugogodišnju tradiciju provođenja akcije „Puntarska draga, svima nam draga“

Stotinjak volontera protekloga se vikenda već tradicionalno okupilo na obalama Puntarske drage kako bi tijekom subote i nedjelje provelo akciju čišćenja pod nazivom „Puntarska draga, svima nam draga“.

U akciji su prikupljene dvije i pol tone otpada, ponajviše plastike.

 

Već 23 uzastopne godine organizira je Turistička zajednica općine Punat u suradnji s brojnim volonterima, uključujući ronilačke klubove iz cijele Hrvatske. Ovogodišnja je akcija imala i obrazovnu notu jer su u njoj sudjelovali i učenici iz Područne škole Punat te korisnici Dječjega doma „Laduč“ u suradnji s udrugom „More priča“ iz Zagreba.

„Akciju smo svojedobno pokrenuli radi održavanja čistoće podmorja Puntarske drage i okolnih uvala, ali se ona s vremenom proširila i na obale od Punta do Stare Baške. Posebno smo pritom usmjereni na buđenje ekološke odgovornosti i svijesti svih mještana i gostiju, što rezultira sve manjom količinom otpada na plažama i oporavkom morskoga dna. Trenutačno nam je glavni problem plastika koje ima posvuda, a kako bismo o tome osvijestili i mlade naraštaje, ovoga smo ih vikenda pozvali da sudjeluju u akciji i sami uvide koliko, pa i uz malo truda, možemo utjecati na prirodu koja nas okružuje. Već 23 godine pozivamo na odgovornost prema prirodi i nadam se da ćemo se okupiti i sljedeće godine“, rekao je Branko Karabaić, direktor Turističke zajednice općine Punat.

Akcija čišćenja, za koju je Coca-Cola u Hrvatskoj osigurala potrebnu opremu, održana je u sklopu njezina društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora, koji se provodi drugu godinu zaredom.

Projekt je usmjeren na očuvanje područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiče se i podržava akcije čišćenja obala te podiže svijest stanovništva o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. U prošloj je godini širom Hrvatske održano 12 akcija čišćenja, a jednako ih se toliko dosad već održalo u novoj sezoni. Do kraja listopada planira se još osam akcija.

„U Coca-Coli smo svjesni da je problem onedočišćenja okoliša jedan od najvećih s kojima se svijet danas suočava. Projekt Od izvora  mora jedan je od načina na koji i mi, u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva, želimo pridonijeti njegovu rješavanju, odnosno očuvanju hrvatskih prirodnih ljepota i čistoći okoliša. Nakon izvrsnoga prošlogodišnjeg odziva udruga i građana koji su prepoznali cilj ovoga projekta zaista nam je drago da je ove sezone njihovo zanimanje još veće te se svi zajedno nadamo još manjoj količini otpada u našemu okruženju”, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Sve udruge zainteresirane za organizaciju akcija čišćenja mogu se do kraja listopada 2019. prijaviti putem mrežne stranice www.odizvoradomora.hr, a organizatori triju akcija u kojima će biti prikupljeno najviše otpada po sudioniku bit će nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5000 kuna na kraju ovogodišnjega, drugoga ciklusa projekta.

VIDEO DANA: