AKTUALNO

Vrhovni sud umanjio kaznu ubojici Karlovčanina Lovrana Prpića: Oštećenik i njegov prijatelj inicirali su sukob koji je završio ubojstvom

Vrhovni sud umanjio kaznu ubojici Karlovčanina Lovrana Prpića:
Oštećenik i njegov prijatelj inicirali su sukob koji je završio
ubojstvom
Osuđeni Milan Karakaš

Vrhovni su Repubike Hrvatske djelomično je prihvatio žalbu Milana Krakaša kojega je zbog ubojstva Karlovčanina Lovrana Prpića Županijski sud u Karlovcu osudio na kaznu zatvora od 12 godina, te mu je kazna smanjena za jednu godinu. Podsjetimo, karlovački sud je Karakaša proglasio krivim jer je 21. svibnja 2017. godine oko 14.20 sati u Brinju, nakon svađe i fizičkog sukoba u kafiću Bendiks, na parkiralištu tog objekta uzeo pištolj iz svojeg vozila, a potom u Prpića ispalio tri hica, od čega je ovaj na mjestu preminuo.

Osim kazne zatvora, karlovački sud mu je odredio plaćanje troškova postupka i svih vještačenja u znosu većem od 90.000 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za sastavljanje žalbe protiv takve nepravomoćne presude okrivljeni je angažirao poznatog odvjetnika Ljubu Pavasovića Viskovića. U njoj navodi da su bitno povrijeđene odredbe Kaznenog zakona navodeći, između ostalog, da je obrazloženje presude pisano bitno drukčije nego što je to uobičajeno, odnosno da je razumijevanje obrazloženja moguće jedino ako se pritom prati zapisnike i ostalu priloženu dokumentaciju, da nema analize dokaza itd.

Sve navode je Vrhovni sud odbio uz obrazloženje, navodeći da je karlovački sud pravilno utvrdio sve odlučne činjenice. Imaju primjedbu na jednu stvar - smatraju da je okrivljeniku izrečena neprimjereno visoka kazna.

-Sud je pravilno utvrdio sve odlučne činjenice koje su važne za proces individualizacije kazne te je kao olakotne okolnosti cijenio njegovu dosadašnju neosuđivanost, žaljenje zbog počinjenog djela, izraženu sućut obitelji Lovrana Prpića, smanjenu ubrojivost te sudjelovanje u Domovinskom ratu, kao i znatan doprinos samog oštećenika prvom dijelu ovog događaja, ali navedene okonosti nisu u dovoljnoj mjeri vrednovane, dok je činjenici njegove ranije prekršajne osuđivanosti zbog počinjenih prekršaja protiv javnog reda i mira dan pretjeran značaj - obrazložio je Vrhovni sud naglašavajući da je Prpić bio inicijstor sukoba.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!