AKTUALNO

Karlovačke učenike i studente čeka 47 gradskih stipendija, više nego prijašnjih godina - onih za deficitarna zanimanja najviše

Karlovačke učenike i studente čeka 47 gradskih stipendija, više
nego prijašnjih godina - onih za deficitarna zanimanja najviše

Umjesto 40, kao što je to bilo posljednjih godina, Grad Karlovac ove će školske, odnosno, akademske godine stipendirati 47 učenika i studenata. Iznosi ostaju isti: 400, odnosno, 700 kuna mjesečno, a natječaj na koji se zainteresirani mogu prijaviti otvoren je do 4. studenog.

Kazala je to na današnjoj pressici pročelnica Draženka Sila Ljubenko, preciziravši da će 25 stipendija biti dodijeljeno studentima, a 22 učenicima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Studenti se mogu javljati po osnovi deficitarnosti zanimanja kao i učenici, dok je druga kategorija po osnovi općeg uspjeha. Kriteriji za dodjelu stipendija su i rezultati na natjecanjima, zdravstveni i materijalni status i sudjelovanje roditelja u Domovinskom ratu. Deficitarna zanimanja smo odredili na temelju preporuka Zavoda za zapošljavanje, a stipendijama želimo motivirati učenike i studente da se školuju za ta zanimanja, izjavila je Sila Ljubenko, napomenuvši da se Gradu ne mora dostavljati dokumentacija o materijalnom statusu kandidata jer će do nje doći preko aplikacije Porezne uprave.

Da je školovanje za deficitarna zanimanja, koja jamče posao, dobra odluka pri izboru budućeg zanimanja, a sigurno radno mjesto u Karlovcu zajednički interes svih, napomenuo je i gradonačelnik Damir Mandić.

- Osluškujući tržište rada, ali i naše obrtnike, ove godine smo povećali broj stipendija za učenička deficitarna zanimanja s osam na petnaest. Na taj način želimo poslati poruku roditeljima i učenicima da iduće godine još ozbiljnije razmisle o tome gdje će se upisati i koje su mogućnosti zapošljavanja. Iz komunikacije s Obrtničkom komorom znamo da nedostaje obrtničkih zanimanja, gdje posla ima i primanja nisu mala. Povećanjem broja stipendija pokušavamo popularizirati upravo obrtnička zanimanja. Osim ovih stipendija, još je otvoren i poziv Zaklade Nikola Tesla za pet stipendija koje su vezane za posebne struke, odnosno, posebna visokoobrazovna zvanja; želimo tako pomoći Karlovčanima da lakše realiziraju svoje projekte i programe. Grad Karlovac, Veleučilište i strukovne škole - Tehnička škola i MIOŠ nude puno zvanja, struka, vještina - i gospodarstvenici, svi imamo isti interes: da učenici i studenti koji završe škole i fakultete nađu posao u Karlovcu, zaključio je Mandić.

Grad godišnje za stipendije izdvaja oko 300.000 kuna, a u 2020. će taj iznos povećati zbog više stipendija.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!