NEVJEROJATNO! U Gospinom polju jutros su smrzla stakla, saznali smo zašto je temperatura bila čak 11 stupnjeva niža

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Milan Kovač
Temperaturna razlika između DHMZ Gorica i Gospinog polja jutros u 7 sati iznosila je čak 11 stupnjeva, objavio je to na svome Facebook profilu Dubrovčanin Milan Kovač pojasnivši kako je DHMZ Gorica mjerila deset stupnjeva, a Gospino polje -1. Kovač je snimio fotografiju smrznutog automobilskog stakla koja je nastala jutros u 8.30 sati.

Za pojašnjenje o ovoj zanimljivoj pojavili pitali smo Danijela Pavlinovića is Storm Chasersa Dubrovnik koji nam je kazao kako Gospino polje kotlina idealna da bude mrazilište.

"To je moguće u određenim vremenskim situacijama, kakva je bila sinoć, ali i više puta tijekom ove zime. Danju se tlo grije zračenjem sunca, a noću se hladi radijacijskim isijavanjem u atmosferu, odnosno dalje u Svemir. To se hlađenje odvija nesmetano ako su noći vedre i tihe, jer oblaci sprječavaju izračivanje u Svemir, dapače, protuzrače natrag, a ne pomaže ni kad je vjetrovito jer vjetar miješa toplije i hladnije slojeve zraka. Zato se za vrijeme vedrih i tihih noći hladan zrak nesmetano, kao teži od okolnog toplijeg zraka, u kotlini kao što je Gospino polje, spušta niz obronke kotline i nagomilava na dnu uz samo polje kroz cijelu noć. Ako okolo i ima nešto malo vjetra, kotlina taj hladan zrak štiti od miješanja. Taj proces traje cijelu noć i zato je u kotlini, odnosno mrazištu, najhladnije rano ujutro, tik pred izlazak sunca. Slična kotlina je i Gruda u Konavlima, gdje je jutros u 7 sati izmjereno -6.7°C, dok je u okolnim mjestima bilo po 8, 9°C", pojasnio je za Dubrovački dnevnik ovaj zanimljiv fenomen Daniel Pavlinović.

Popularni Članci