ZNATE li zašto biste se uvijek trebali tuširati prije odlaska na spavanje?

Nakon napornog dana mnogi jedva dočekaju stati pod topli tuš i 'isprati' sve loše od tog dana.

Brojna istraživanja pokazala su da tuširanje može probuditi um, potaknuti kreativnost, vratiti energiju. Ali tuširanje djeluje i opuštajuće te se preporuča svakako prije odlaska na spavanje.

Upravo to će vam pomoći da lakše zaspite. Dr. Dianna Augelli iz Centra za poremećaje spavanja u New Yorku tvrdi da tuširanje toplom vodom prije odlaska na spavanje opušta, ali i nakon nekog vremena tijelo će se "rashladiti" i bit će lakše zaspati.

No, treba odabrati pravo vrijeme jer je "hlađenje" i usporavanje organizma signal da je vrijeme za spavanje, pojašnjava.

Nikako se ne preporuča tuširanje netom prije odlaska u krevet. Augelli savjetuje da tuširanje planirate najmanje sat i pol prije planiranog odlaska na spavanje.

Odmah nakon tuširanja osjećat ćete se poletno i razbuđeno, no, kako vrijeme odmiče, vaš će se organizam početi "hladiti" i smirivati.

Svakako će vam pomoći i odabir nježnijih gelova za tuširanje, odnosno onih sa što više prirodnih sastojaka, poput lavande koja ima smirujući i opuštajući učinak.

Iako je dugo tuširanje toplom vodom loše za vašu kožu jer ćete na taj način isprati masnoće s kože i može postati suha, ipak pazite da dobro isperete sve tragove gela za tuširanje. Čak i ako je poslije obrišete ručnikom, šteta je već učinjena. Ako se niste dobro isprali, riskirate iritaciju i suhoću kože.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Oliver u RTL Direktu o 70. rođendanu kojeg slavi velikim koncertom: 'Koncert će bit dug i bit će dobro'
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.