ŠEST znakova opasnog tumora koje ne smijete ignorirati

Ako vam se na koži pojavi veliki tamni madež gdje ga prije nikada niste imali, trebali bi posjetiti liječnika. Jedan je to od glavnih simptoma raka kože, no novi madeži nisu i jedini simptom te smrtonosne bolesti.

Čak jedna trećina melanoma razvija se iz postojećih madeža koje već duže vrijeme imate na koži, no razloga za paniku nema sve dok na njima ne uočite određene promjene.

1. Asimetričan madež

Madež koji je sa svih strana jednak najčešće nije opasan te je riječ o benignoj izraslini, no ako je madež 'čudnog' oblika trebali bi posjetiti liječnika.

2. Madež s nepravilnim rubovima

Kod benignih izraslina, rubovi su poprilično jasni. No, kada je riječ o malignoj izraslini rubovi su spojeni s kožom i teško se razaznaju.

3. Madež s različitim bojama

Benigni madež je najčešće cijeli smeđe boje, bilo svjetlije ili tamnije. No, ako madež ima nekoliko nijansi boja na sebi onda to predstavlja moguću opasnost.

4. Veliki madež

Ako je madež veličine gumice na olovci, riječ je o benignoj izraslini, no ako je veći od toga, odite kod liječnika po stručno mišljenje.

5. Madež se razvija

Obratite pažnju na svoje madeže. Ako primijetite bilo kakve promjene, bole vas, svrbe, krvavi su ili hrapavi, hitno posjetite liječnika.

6. Jedan madež ne izgleda kao ostali

Ako su vam svi madeži na tijelu poprilično slični, no jedan se posebno ističe, to može biti razlog za brigu. Primjerice, ako su vam svi madeži tamniji, a taj jedan je svjetlije boje, moguće je da je riječ o malignoj izraslini.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Neven ima preko 200 kilograma i narušeno zdravlje: 'Trebalo bi staviti lokot na frižider'
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.