RADITE LI OVO? Doznajte prijete li vam proširene vene

Kako starimo, vene gube na elastičnosti, a krv se nakuplja u venama i one se povećavaju i postaju proširene ili varikozne.
Proširene vene nastaju zbog oštećenja venskih zalistaka kod osoba koje su naslijedile njihovu osjetljiviju građu.

Za većinu ljudi proširene vene su samo jednostavan estetski problem i ne uzrokuju nikakve smetnje, no mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput emobolije pluća. Ako se venski zalisci oštete, dolazi do poremećaja protoka krvi te se ona zadržava u donjim dijelovima vena što uzrokuje širenje. U slučaju dugotrajnog zastoja dolazi i do upalnih promjena i do odumiranja tkiva.

Žene češće obolijevaju od muškaraca, svaka druga žena i svaki peti muškarac obole od 'proširenih vena', ali rizik raste i za vrijeme trudnoće uslijed hormonalnih promjena, korištenja kontracepcijske pilule, zamjenske hormonalne terapije u klimakteriju, pretilosti, spuštenih stopala ili nekih drugih koštano-mišićnih oštećenja.

Možete uzrokovati nastanak proširenih vena i ako nosite usku obuću i visoke potpetice te ako dugotrajno sjedite ili stojite.

Simptomi nakoje biste trebali obratiti pozornost su otoci (edemi) nogu, umor i bol u nogama, trnci, pečenje, svrbež odnosno takozvani 'sindrom teških nogu' koji se pojačava tijekom dana, a navečer kada legnemo se smiruje.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Reporter na meti zbog rozog prsluka: pogledajte kako su ga zadirkivali
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.