POSTOJI i mračna strana studiranja: Mobiteli i selfiji među krivcima

Pretjerana upotreba društvenih mreža također potiče nadmetanje između stvarnog i virtualnog života osobe, kaže David Rosenberg

Vrijeme studiranja za mnoge je bajno vrijeme slobode i uživanja, ali postoji i mračna strana.

David Rosenberg, profesor psihijatrije na američkom sveučilištu Wayne, piše kako su depresija i anksioznost problemi koji se u posljednje vrijeme pojavljuju među studentima u zabrinjavajućoj razini te su glavni razlog zbog kojeg studenti traže pomoć.

Istraživanja pokazuju, piše Rosenberg, da je svaki peti student iskusio anksioznost ili depresiju, a Rosenberg za The Conversation ističe nekoliko čimbenika koji tome potencijalno doprinose.

Kao prvu skupinu problema navodi opasnosti koje se kriju u tehnologiji.

- Društvene mreže i tehnologija su među najopasnijima od tih čimbenika. Njihova pretjerana upotreba ima tendenciju izazivanja oštećenih društvenih odnosa i povećanog osjećaja izolacije. Pretjerana upotreba društvenih mreža također potiče svojevrsno nadmetanje između stvarnog i virtualnog života osobe.

To jest, potezanje konopa između zaokupljenosti objavom iskustava na društvenim medijima, slanjem poruka i snimanjem selfije umjesto uživanja u trenutku - kaže Rosenberg.

Dodaje kako su istraživanja pokazala da je ovisnost o mobitelu povezana i s povećanim problemima sa spavanjem, depresijom, anksioznošću i stresom.

Rosenberg kao druge studentske probleme ističe i okretanje raznim lijekovima za bolji uspjeh na fakultetu, osjećaj nostalgije za domom i financijske probleme.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

'Tri, dva, jedan - kuhaj!': usprkos svađama, Ana i Sara priznaju da se neizmejrno vole
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.