OVO istraživanje otvorit će vam nove poglede o seksu u starijoj dobi

Nedavno istraživanje International Longevity Centre u Velikoj Britaniji na temu seks u starijoj dobi izazvao je dosta polemike, jedni tvrde kako nikada niste prestari da biste uživali u spavaćoj sobi, dok druga skupina u ovoj diskusiji tvrdi kako u starosti ne možete uživati u seksu kao prije.

Dvije autorice za Daily Mail napisale su mogu li žene zbilja uživati u seksu s 80 godina kao i kad su bile mlađe.

Marie de Hennezel branila je tezu kako seks i u osamdesetima pršti energijom kao u mlađim danima. Marie ima 70 godina i kaže kako je 60-ih bila aktivna u tadašnjoj seks revoluciji, a sada se bori za razumijevanje seksualnih potreba starijih ljudi.

- Dok sam istraživala za svoju knjigu "Seks nakon šezdesete" došla sam do spoznaje da ne postoji dobna granica za ljubav, seks i užitak. Postoji niz razloga zašto intimni odnosi i u osmom desetljeću života mogu biti razlog za slavlje - kaže Marie.

Dodaje kako seks u tim godinama može imati ključnu ulogu za psihičko i fizičko zdravlje i Marie pronalazi nekoliko primjera zašto je seks u toj dobi blagotvoran za zdravlje.

- Srce vam tijekom seksa može imati otkucaje kao i kod lakšeg vježbanja, fizički kontakt s dragom osobom smanjuje krvni tlak, a poznata je i činjenica da seks pomaže jačanju imuniteta.

Ohrabruje sve starije osobe koje misle da seks nije primjeren u njihovoj dobi da se oslobode tih okova i uživaju. - Postoje opravdani razlozi i primjeri da seks u šezdesetima i iznad može pružiti potpuni užitak. Razgovarala sam s Machom, ženom koja ima 70 godina i sjaji kao da je desetljećima mlađa. Rekla mi je da vjeruje kako pravi seksualni užitak možete doživjeti kad napunite 60. godina jer tada više nemate što dokazivati.

Marie kaže kako se ne planira odreći seksa u 70-ima i zaključuje: Činjenica da se zahvaljujući redovitom seksu osjećam 30 godina mlađe dovoljan mi je razlog da ga se ne odričem.

Virginia Ironside ima suprotno mišljenje. International Longevity Centre UK utvrdio je da osobe u 80-ima više uživaju u seksu nego kada su imali 50, 60 ili 70 godina, a Virgiana se ne bi složila s ovim istraživanjem. Kaže kako 80-godišnjaci, barem većina njih zaboravi zašto su uopće otišli u sobu, pa joj je teško povjerovati u priču da u 80-ima uživaju u seksu više nego prije.

Kaže kako postoje dva razloga zbog kojih seks u određenoj životnoj dobi nije tako uzbudljiv i ne pršti energijom.

- Žene nakon menopauze često imaju problema s postizanjem orgazma, dok muškarci pate od erektilne disfunkcije koju ponekad može riješiti Viagra ali ni ona ne pali uvijek - uvjerena je Virginia.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

'Samo nebo zna' - i Vera Čudina: svoje proročanske moći demonstrirala u centru Zagreba
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.