OVIH PET stvari događa se u vašem organizmu tijekom poljupca

Poljubac... Nije to samo čisto iskazivanje nježnosti i ljubavi, uvertira u predigru. Poljupci nam znače mnogo više i u našem tijelu mogu napraviti čuda. Posebno to vrijedi za prvi poljubac s nekime.

Osim što će se u našem tijelu tijekom ljubljenja oslobađati dopamin, hormon sreće, snizit će se i razina kolesterola. Mnogi su nostalgični za prvim poljupcem, tim posebnim osjećajem kad se cijelo tijelo naježi. Iako prvi poljubac s novom osobom u vašem životu može biti poput ruskog ruleta, ugodan, ali i jako neugodan, u tijelu se istodobno događa mnogo toga.

- Ljubljenje u našem tijelu oslobađa kemikalije zbog kojih se osjećamo ugodno i lijepo - kaže Takeesha Roland-Jenkins, profesionalna konzultantica klinike Between Us. U usnama se nalaze neki živčani završeci koji će tijekom ljubljenja aktivirati osjetilo mirisa, dodaje Roland-Jenkins.

Stres se smanjuje

Ako ste pod stresom, ljubite se. Istraživanje u kojem su sudjelovali studenti, a koje je provela zaklada NBC, pokazalo je da 15- minutno ljubljenje drastično snižava razinu hormona stresa- kortizola. Kod muškaraca raste razina oksitocina dok, iznenađujuće, kod žena pada.

Suzbija kolesterol

Istraživanje za Western Journal of Communication zakladu pokazalo je da romantično ljubljenje snižava razinu kolesterola i povećava osjećaj sreće u vezi.

Slina je vrlo pametna

Poljupci sa slinom služe i kao detekcija kompatibilnosti s partnerom. Kemijski sastav sline pomaže tijelu u zaključivanju je li osoba s kojom se ljubite dobar izbor za životnog partnera i potencijalno zajedničko potomstvo.

Adrenalin

Kada prvi put nekog poljubite, oslobađa se adrenalin, ubrzava se rad srca, podiže razina energije i potiče cirkulacija.

Sretne kemikalije

Ne ispušta se samo adrenalin, nego i hormon oksitocin koji može utjecati na ponašanje. Izaziva osjećaje zadovoljstva, nježnosti i privrženosti.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Trump na meti zbog lošeg rukovanja: provjerili smo kako to rade naši saborski zastupnici
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.