OTKRIVENO hoće li kosu izgubiti prije viši ili niži muškarci

Niži muškarci u većoj su opasnosti od preranog gubitka kose jer isti gen nosi nasljeđe za ćelavost i nizak rast.

Uz to što isti gen nosi nasljeđe za ćelavost i niži rast, povećana razina testosterona u ranom pubertetu također prouzročuje prestanak rasta kose. Takvo što vidljivo je tek nakon dvadeset godina, no činjenica je da genetika i utjecaj testosterona još u ranom pubertetu odlučuju kako ćete izgledati u tridesetima.

Istraživači sa Sveučilišta u Bonnu analizirali su gene 11.000 muškaraca s prijevremenom ćelavošću i oko 12.000 muškaraca koji nisu izgubili kosu.

Naglasili su da je testosteron odlučujući, no gen koji nosi nasljeđe za nizak rast i ćelavost također izaziva prerani pubertet koji će biti odgovoran za izgled muškarca u kasnim godinama.

Samim time donosi se logičan zaključak da muškarci u sjevernim predjelima, uz gene koji nose nizak rast, vuku i gen ćelavosti te moraju računati i na nedostatak vitamina D koji također ima svoj doprinos cjelokupnoj slici.

Ne postoji lijek koji će pomoći spriječiti ćelavost. Drastična je činjenica da samo kastracija može potpuno spriječiti opadanje kose i očuvati kosu jednako gustom.

U budućnosti se znanstvenici nadaju da će otkriti sve faktore koji su odgovorni za prerani gubitak kose.

S Damirom Urbanom u RTL Direktu o njegovoj ulozi u predstavi 'Antigona' i korizmi: 'Čistim se vjerojatno odlaskom na WC školjku, ali na nekakav klasičan hrvatski način'
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.