NE MOŽETE odoljeti slatkišima? Niste vi krivi, otkriveno je u čemu je stvar

Čini se kako su znanstvenici uspjeli objasniti zašto neki ljudi nikako ne mogu odoljeti slatkišima koliko god se trudili da ih ne jedu.

Znanstvenici Sveučilišta u Kopenhagenu tvrde da su identificirali 'hormon slatkog zuba' kojeg proizvodi jetra nakon što ljudi jedu slatke stvari. Ako jetra izlučuje puno ovog hormona, vjerojatno ćete se moći oduprijeti slatkišima, a ako proizvodi malo šanse da odbijete slatki zalogaj su vam manje, piše Metro.

Jetra proizvodi hormon FGF21 nakon što otkrije da se pojeli nešto slatko i tako šalje poruke u mozak da se zadovoljili žudnju za slatkim. Studija provedena na 6500 osoba proučavala je kako razine hormona FGF21 utječu na vjerojatnost da će pojesti nešto slatko.

Otkriveno je kako su oni s prirodnom genetskom varijacijom koja utječe na proizvodnju hormona imali pet puta veću vjerojatnost da se redovito časte sa slatkišima.

- Ljudi s tim (prirodnom genetskom varijacijom) imali su povećanu tendenciju jesti slatkiše ili kolače - kazao je Niels Grarup, voditelj studije sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Ova studija ne tvrdi da će neki jesti više ili manje slatkog zahvaljujući tom hormonu već sugerira da će neki ljudi imati više šanse uspješno kazati ne kolačima i tortama ako im jetra izluči dovoljnu količinu hormona.

Znanstvenici vjeruju kako će im to pomoći da razviju način uspješnog suzbijanja apetita kod onih koji žele ili trebaju izgubiti težinu.

'La La Land' osvojio najviše kipića, ali ne i sve ključne: Oscar protekao u sjeni velikog gafa
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.