MUČI vas loš zadah? Evo rješenja!

Većina ljudi zna da dobra oralna higijena znači da treba redovito četkati zube i upotrijebiti zubni konac, ali što je s jezikom?

Neugodan zadah iz usta, medicinski nazvan halitoza, problem je s kojim se svatko od nas susreo bar nekoliko puta u životu, na vlastitom primjeru ili u svakodnevnim susretima s drugim ljudima.

U većini slučajeva rezultat je loše higijene usta i usne šupljine, no može biti znak i nekih drugih zdravstvenih problema.

Usta su dom loših i dobrih bakterija. One se ne gomilaju samo na zubima, nego i na jeziku.

Loše bakterije, osobito Helicobacter Pylori, jedan su od glavnih uzroka lošeg zadaha. H. Pylori uglavnom živi na jeziku, pa svaki put kada perete zube, četkicom prijeđite i preko jezika.

Ako možete, zube četkajte dva do tri puta dnevno. S obzirom na to da bakterije bujaju u suhim ustima, dodatni savjet za loš zadah jest ispijanje više tekućine. Ako ni čišćenje zuba ni jezika ne pomogne, vrijeme je za posjet liječniku.

Uzrok lošeg zadaha, naime, može biti i u dišnim putevima ili u želucu. Najbolja prva pomoć protiv lošeg zadaha je žvakaća guma. No i tu postoji zamka.

Naime, žvakaće gume koje sadrže šećer neće vam pomoći, pa treba pripaziti da kupite one bez dodatka šećera.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Jole kakvog još niste vidjeli: Na kojoj se to prekretnici nalazi popularni Splićanin?
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.