JEDENJE ovog voća može pomoći u oporavku pluća bivših pušača

Istraživanje koje je provelo Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kaže da se pluća od pušenja oporavljaju jabukama i rajčicama. Odrasle osobe koje jedu više od dvije ili tri rajčice dnevno imaju jača i otpornija pluća. To je zaključak donesen nakon praćenja 650 odraslih osoba kroz deset godina.

Ako ste zabrinuti zbog oštećenja koje su vam prouzročile cigarete, dodavanjem ovog voća u prehranu napravit ćete najbolje za svoja pluća.

'Istraživanje pokazuje da dijeta bogata ovim voćem može popraviti oštećenja pluća kod ljudi koji su prestali pušiti', napisala je glavna autorica Vanessa Garcia-Larsen u studiji objavljenoj u European Respiratory Journal. Prehrana bogata voćem može usporiti proces prirodnog starenja pluća, čak i ako nikada niste pušili.

Funkcija pluća počinje opadati s trideset godina, ovisno o specifičnim zdravstvenim karakteristikama pojedinca. Zbog toga je bitno paziti na zdravlje pluća i uz pokušaj odvikavanja od cigarete, uvrstiti ove namirnice na vaš svakodnevni meni.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Bonjour
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.