EVO kako seks jednom tjedno utječe na zdravlje

Nije da vam treba dodatni izgovor za seks, ali ovo bi sigurno mogao biti. Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Psychoneuroendocrinology, pokazalo je da seks jednom tjedno usporava starenje, posebice kod žena.

Žene koje imaju redoviti seks imaju duže telomere, navodi se. Kako starimo, telomeri se skraćuju, a što su kraći to su veće vjerojatnosti od nastanka degenrativnih bolesti i prerane smrti.

Znanstvenici su uzeli u obzir i druge čimbenike, poput stresa i kvalitete odnosa i zaključili su da osobe koje imaju čvršću i stabilniju vezu imaju i češći seks te duže telomere.

Što su duži telomeri, to je duži život. Dužina telomera utječe na brzinu starenja te što su oni duži, manji je rizik od prerane smrti. Kraći telomeri, pokazala su prethodna istraživanja, povećavaju rizik i od nastanka raka.

Dobra je vijest da možemo nešto napraviti da što dulje održimo telomere što dužima, a to znači život bez cigareta, održavanje zdravih navika, a ako je suditi i po ovom istraživanju, održavanje redovitih seksulanih odnosa.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Najbolje prijateljice iz Zagreba osmislile torbu sa sedam odjevnih predmeta koju možete kombinirati na više od 20 načina
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.