Povezane vijesti
NK BUDUĆNOST Podbrest u novim dresovima

NK BUDUĆNOST Podbrest u novim dresovima

NK Budućnost iz Podbresta u novim dresovima došla je do važna tri boda za nastavak jesenskog dijela 2.ŽNL skupine A. Nova garnitura Fotex dar je sponz...

POŠTAR USPJEŠAN TRENER Nikola Goričanec vodi NK Dinamo iz Domašinca

Zasluge za dobar rezultat i plasman Dinama iz Domašinca u Četvrtoj HNL Čakovec – Varaždin svakako pripadaju mladom treneru Nikoli Goričancu. Dinamo iz Domašinca, novak u ligi, nakon osam odigranih kola jedini je neporaženi uz lidera Poleta i nalazi se u samom vrhu.

Nikola je bio i dobar nogometaš, a većinu igračke karijere proveo je u tadašnjem NK Čakovcu (koji danas nažalost više ne postoji) i u deset godina igranja prošao sve kategorije od pionira do seniora. U tadašnjem klubu za seniore je igrao u Drugoj i Trećoj HNL. U smiraju karijere još je igrao za Strahoninec, Belicu i Auto-Mikolaj, piše Klikaj.hr.

Još kao igrač bio je zainteresiran za trenerski posao.

– Pa da, tamo negdje pred kraj igračke karijere s 33 godine upisao sam Višu trenersku na Kineziološkom fakultetu i diplomirao s 36 godina sa zvanjem Viši trener nogometa, što je danas nacionalna A licenca – rekao je Nikola.

Prvi posao kao trener dobio je u NK Rudaru iz Murskog Središća 2014. godine gdje je radio s mlađim dobnim kategorijama. Već 2016. trenira seniore Rudara, a ove, 2017., godine preuzima Dinamo iz Domašinca.

Preuzeo je pionire Rudara u nogometnoj školi u formiranju.

– Nakon 25 godina igračkog staža dosta sam bio upoznat s trenerskim poslom. U Rudaru sam s djecom počeo raditi elementarnu tehniku jer većina djece koja je došla u novoformiranu školu nogometa nije, osim talenta, imala podlogu. Meni je bio poznat sustav u školi nogometa, nije bilo nekakvog straha, a kasnije je sve išlo svojim tokom – kazao je mladi trener.

Pedagogija i psihologija bile su središta pažnje u Školi nogometa.

– Puno vremena i pažnje usmjerio sam na pedagoški i psihološki pristup prema djeci osim, nogometnih elemenata. Danas je problem način razmišljanja klinaca, a i njihovih roditelja, nestrpljivi su, teško drže koncentraciju. Problem je želja da čim prije uspiju, a i možda prerano kreću s natjecateljskim nogometom i onda dolazi do frustracija jer se traži rezultat – nastavio je Nikola.

Pojasnio je i razliku između seniorskog nogometa i rada s djecom.

– Ljudi koji su vodili Rudar prepoznali su moj rad u školi nogometa s pionirima i postavili su me 2016. godine za trenera prve ekipe. U radu sa seniorima svakako da su drugačije taktičke zamisli, drugačije je planiranje i programiranje. Tu je polako dolazila do izražaja moja nogometna filozofija, moje shvaćanje nogometa, a to je kvalitetan posjed lopte i kontinuiran napad i praveći širinu dobivamo dubinu za kvalitetnu pas loptu. Međutim, ne držim se slijepo toga jer puno stvari u igri ovisi i o protivniku, formi vlastitih igrača, vremenu, terenu – raspričao se Goričanec.

Nakon odlaska iz Rudara kratko je bio bez posla.

– Možda koji mjesec, nakon toga angažirao me novi klub u Četvrtoj ligi, Dinamo, to jest, njegov predsjednik Josip Đurkin koji pred mene nije postavio prevelika očekivanja. Kazao je da se stabilizira ekipa i da budemo barem u sredini, da ne strijepimo za opstanak. Dobro smo otvorili sezonu, iako smo teško uzeli prva tri boda u sudačkoj nadoknadi. N

akon toga i druge pobjede ekipa je dobila na samopouzdanju i bilo nam je puno lakše raditi i igrati. Moram reći i da vodim kvalitetne provjerene igrače koji su ipak najzaslužniji za ovakav plasman. Na čelu momčadi je kapetan Krznar, najbolji strijelac lige, a tu su i iskusni Petak, Bađari, Ribić, Antonović, Dominić, Marković, Drožđek i, naravno, mladi Bihar, Kovač, Fodor i svi ostali – kazao je on.

Nikola je kao igrač bio agilan, a takav je i kao trener, temperamentan.

– Obzirom na moj temperament iz igračkih dana, takav sam i kao trener, ne mogu sjediti na klupi i moram sudjelovati svih 90 minuta u igri i tako mislim da dajem poticaj igračima i da im je to motiv više. Ponekad sam pretemperamentan i žustar, ali sam do sada samo jednom bio isključen – rekao je trener.

Nikola Goričanec već 14 godina radi kao poštonoša u Hrvatskoj pošti, piše Klikaj.hr.

– Volim svoj posao koji je dinamičan, svakodnevno komuniciram s ljudima različitih karaktera, obogaćujem svoje iskustvo, a to mi pomaže i u radu s igračima i njihovom razmišljanju da se izvuče maksimum. Kao u poslu, tako i u trenažnom procesu svakodnevno upoznajemo nove stvari, učimo i mislim da trener mora biti dobar psiholog i pedagog, mora dobro i dugoročno planirati da se izvuče maksimum iz ekipe i igrača – objasnio je Nikola.

Dinamo je trenutno na četvrtom mjestu.

– I dalje ostajemo skromni jer sezona je duga, cilj je i dalje isti, sredina tablice i da čim duže ostane tako. Moji osobni planovi vezani su trenutno uz Dinamo i da se još više usavršavam, upišem PRO licencu, a onda ko zna – završio je Nikola Goričanec.

RTL na prvom treningu košarkaša, Bender: 'Trenirati s ovim momcima je nešto posebno'
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.