Povezane vijesti
  
GYMSKI TEAM Macan na skijanju u Sloveniji

GYMSKI TEAM Macan na skijanju u Sloveniji

Najbrojniji međimurski sportski kolektiv Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan osim po brojnim gimnastičkim programima poznat je i po uspješnom pove...

GIMNASTIČARI se prisjetili Macana na godišnjicu njegove tragične smrti

U spomen na 26. obljetnicu smrti velikog sportaša, sportskog entuzijasta i hrvatskog domoljuba Marijana Zadravca Macana izaslanstvo čakovečkog gimnastičkog kluba koji danas nosi njegovo ime, zapalilo je na njegovom grobu svijeće i odalo dužno poštovanje čovjeku koji je zadužio ne samo Domovinu već i cijeli međimurski sport.

Tom prilikom Marijan Vugrinčić, tajnik Gimnastičkog kluba „Marijan Zadravec Macan“ evocirao je uspomene na junaka Domovinskog rata, ali i osobu koja je postavila temelje današnjeg gimnastičkog uspjeha u Čakovcu.

- Bio je samouki gimnastičar i gimnastički trener koji je ljubav prema ovom bazičnom sportu prenio na mnoge generacije. No, bio je i svestrani sportaš koji se bavio s nekoliko sportova, a posebno je volio ronjenje. Bio je osoba uz koju su se povezivale sve aktivnosti na starom Partizanu (današnji Macanov dom) i starom čakovečkom kupalištu kojeg je održavao.

 

Tragično je stradao u 42. godini života na pakračkom ratištu kada je prilikom izvlačenja ranjenog neprijateljskog vojnika nagazio na minu - rekao je tom prigodom Vugrinčić. Na njega se nadovezao Mario Vukoja, sportski direktor GK Marijan Zadravec Macan kazavši kako je upravo on svojim angažmanom i vizijom postavio smjernice razvoja gimnastike u Čakovcu.

- Macan je na Partizanu (današnji Macanov dom) izgradio gimnastičku jamu sa spužvama, a nakon Univerzijade 1987. godine bio je ključna osoba što su se nabavile i u taj prostor smjestile gimnastičke sprave. Mislim da bi bio izrazito sretan kada bio danas vidio ogroman broj djece koja se bave gimnastikom i zbog kojih je ta ista dvorana sada pretijesna - izjavio je Vukoja.

Počast je na grobu Marijana Zadravca Macana uz  rukovodstvo, trenere i vježbače GK Marijan Zadravec Macan odao i predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec.

Marijan Zadravec Macan bio je član 54. Samostalne bojne kada je 29. listopada 1991. u akciji u Malom Banovcu zadobio teške tjelesne ozljede prilikom eksplozije mine. Od zadobivenih rana preminuo je tri tjedna kasnije, 16. studenog u Zagrebu, a uz pune vojne počasti i uz tisuće prisutnih građana sahranjen je na Čakovečkom gradskom groblju u Mihovljanu. 

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Uoči okupljanja rukometaša Červar uznemiren, ali za RTL ekskluzivno poručio: 'Imam viziju medalje'
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.