FESTIVAL ULTRAMARATONA u Svetom Martinu na Muri

Neko vrijeme se već zna da će Svjetsko Prvenstvo u trčanju na 100 kilometara biti održano slijedeće godine u Hrvatskoj i to u Međimurju, u okviru i okolici Life Class Termi Sveti Martin u istoimenom mjestu.

Organizator su Life Class Terme Sveti Martin u suradnji s Atletskim klubom Sljeme, kao nositeljima projekta te lokalnom zajednicom i Hrvatskim atletskim savezom u suradnji sa International Association of Ultrarunners. Da citiramo www.cro100.run: 'Ponukani uspjehom naše ženske ultramaratonske reprezentacija na svjetskoj sceni, odlučili smo napraviti jednu domaću pravu cestovnu 'stotku'. To nam je i uspjelo prošle godine kada smo probili led s prvom utrkom CRO100. Djevojke su naknadno na Svjetskom prvenstvu na 100 kilometara u španjolskom Los Alcazaresu podigle letvicu razinu više i osvojivši ekipno srebro (Šustić, Jurišić, Orlić), a Nikolina Šustić pojedinačno srebro.

U međuvremenu smo predali kandidaturu za organizaciju Svjetskog prvenstva na 100 km u Hrvatskoj, točnije Svetom Martinu te isto dobili početkom godine. CRO100 2017 je samo nastavak projekta CRO100 2018, kada će se u našoj zemlji okupiti svi najbolji svjetski ultramaratonci u trčanju na 100 km uz pripadajuće nacionalne timove. Cestovna utrka na 100km je jedna od službenih disciplina pod pokroviteljstvom Svjetske atletske federacije te se redovito održavaju nacionalna, kontinentalna i svjetska prvenstva u toj disciplini u organizaciji Međunarodne asocijacije ultratrkača.

Do sada se kod nas 'stotka' održavala u sklopu ultramaratona Forrest Gump u nekoliko navrata i CRO100 2017. godine. S obzirom da su trkači koji mogu istrčati 100 km u manjini, odlučili smo u sklopu našeg ultraškog festivala napraviti i utrku na 50 km, kao svojevrsni uvod u svijet ultramaratona. Da bi spektakl bio veći, ove godine poslužiti će i utrka na 25 km te višečlana štafetna trka na 100 km.'

Službena prvenstva u trčanju na 100 km se održavaju od 1987. kada je prvo održano u belgijskom gradu Torhoutu, a do ove godine prvenstva su se održala u raznim gradovima tipa Pariza, Moskve, Gibraltara, Santandera, Dohe te mnogim japanskim, američkim, belgijskim, talijanskim i francuskim gradovima.

Do 2016. su se prvenstva održavala na godišnjoj razini, a od tada na dvogodišnjoj. Prvenstvo nije održano jedino 2013. godine. Svjetski rekord na 100 km u muškoj konkurenciji drži Takahiro Sunada iz 1998, 6 sati 13 minuta i 33 sekunde (prosjek cca 3:43 / km), a u ženskoj Tomoe Abe iz 2000., 6 sati 33 minute i 11 sekundi (prosjek cca 3:55 / km).

Hrvatska reprezentacija je nastupila prvi puta na Svjetskom Prvenstvu u Kataru 2014. Imala je Roberta Radojkovića u kao predstavnika u muškoj konkurenciji te Veroniku Jurišić, Nikolinu Šustić, Mariju Vrajić i Antoniju Orlić u ženskoj. Radojković je tada bio zauzeo 30. mjesto mjesto u muškoj, a u ženskoj Jurišić 7., Vrajić 12. a Orlić 36. mjesto dok je Šustić odustala.

Timski su cure zauzele 5. mjesto iza Velike Britanije, Japana, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Koliko su bitna postolja na ovakvim prvenstvima govori činjenica da su se naknadno SAD žalile da Ruskinje nisu imale timsku odjeću u skladu s propisima, žalba je usvojena, Ruskinje diskvalificirane, a time i naš ženski tim zasjeo na 4. mjesto.

Već slijedeće, 2015. godine u nizozemskom Winschotenu na slijedećem prvenstvu koje je ujedno bilo i europsko, nastupile su Vrajić Trošić, Jurišić, Orlić i Šustić, a u muškoj konkurenciji Radojković, Slovinac i Šakota. Marija Vrajić Trošić je osvojila 3. mjesto (2. mjesto na europskom), Jurišić 11., a Orlić 29. mjesto. Šustić je zbog ozljede odustala. Ženski tim se time plasirao na 4. mjesto u poretku svjetskih ekipa i 3. u poretku europskih. Treba napomenuti da su sve išle osobne rekorde.

Nova godina, novo prvenstvo. Ovaj put 2016., Španjolska, turističko mjestašce Los Alcazares. Na put kreću Jurišić, Orlić i Šustić koja je vukla ozljedu. Nakon fantastičnih rezultata iz 2015., tražiti više bilo je iluzorno. No kako uvijek biva, to se i dogodilo. Konzervativnijim pristupom utrci zbog manje ozljede, Šustić se je polako penjala u poretku i na kraju završila na 2. mjestu. Kad se tome pridoda 9. mjesto Jurišić i 24. Orlić, bilo je dovoljno za ekipno drugo mjesto na svijetu. Samo su Japanke bile brže.

U Hrvatskoj povremeno ima jednom godišnje cestovna utrka na 100 km s nekoliko desetaka učesnika i do deset djevojaka. U Japanu svaki mjesec ima nekoliko utrka na 100 km, s nekoliko stotina do nekoliko tisuća sudionika.

Zato dođite već i ove godine u Sveti Martin, odaberite 100 km, 50 km, 25 km ili skupite svoj tim za štafetu i pridonesite brojnošću hrvatskom festivalu ultramaratona. Više detalje pronađite ovdje na www.cro100.run.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Kakav tjedan: tri velika derbija u četiri dana za rasplet HNL-a
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.