TRADICIONALNE dječje igre u II. OŠ Čakovec

U II. osnovnoj školi Čakovec održana je igraonica za učenike 2.a i 2. c razreda u školskoj dvorani koju je vodila poznata gimnazijska profesorica geografije u mirovini, gđa Marija Vuk iz Preloga.

Ona u svojoj knjizi „Lončeki – dječje igre između dva svjetska rata“ opisuje dječje igre za koje su se u ono doba rabili rekviziti iz prirodnog okruženja, za razliku od današnjih igri. Prema njenim naputcima, učenici su donijeli „bote“, šibe, gumbe, krpene lopte...   

Podijeljeni u skupine, učenici su se okušali u izboru nekih starinskih igara: činkanje; del, del, duda; štukuki (preteča igre kokot), varjatori (preteča igre bejzbol), „Sam na tvojim“; špiljanje; lončeki (preteča igre „Pošto kume lonac“). Učiteljice Ida Veselovac i Dunja Mikulaj pratile su njihovu igru, radost i smijeh.

Na kraju druženja, zaključili su da igre mogu biti vrlo zanimljive i dinamične uporabom i vrlo jednostavnih pomagala.  Svoje oduševljenje nisu skrivali što pokazuje i fotografija, a učiteljice će satove TZK moći obogatiti starim međimurskim igrama koje zahvaljujući gđi Vuk neće biti zaboravljene.

  

Ove su igre  zamišljene kao promocija međimurske povijesti, tradicije i običaja u sklopu Erasmus+ projekta „Innovate Together“ koji je financiran iz sredstava EU.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Školski kutak
U Šibeniku počeo nautički događaj godine: svjetska elita i Jakov Kitarović na otvaranju regate
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.