SREDNJA ŠKOLA PRELOG Mladi građani naše škole u ekološkom pohodu

Mladi građani Srednje škole Prelog uspješno su predstavili svoj projekt iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja 'Recite NE plastičnim vrećicama' u ponedjeljak, 3. travnja 2017. godine, na 4. međužupanijskoj i 6. županijskoj smotri projekata Međimurske i Varaždinske županije za osnovne i srednje škole u Srednjoj školi Čakovec.

Projekt se provodi od početka školske godine, a pod mentorstvom profesorica Mirele Petković i Tanje Gregur.

Naime, prilikom redovne kupovine na tržnici profesorica Petković zamijetila je veliku potražnju za plastičnim vrećicama. U razgovoru s prodavačicom doznala je da prodavači samoinicijativno daju plastične vrećice jer se kupci inače ljute ili žale da je nisu dobili. Zaključili smo da bi kupce bilo dobro osvijestiti o posljedicama uporabe tih vrećica te time smanjiti uporabu istih.

Stoga je cilj našeg projekta smanjiti uporabu plastičnih vrećica u Prelogu te potaknuti učenike, roditelje i širu društvenu zajednicu na razmišljanje o štetnom utjecaju plastike na okoliš.

Također smo istražili učestalost uporabe plastičnih vrećica na tržnici u Prelogu te postoji li kod poduzetnika i građana svijest o posljedicama pretjerane uporabe plastičnih vrećica na okoliš. Došli smo do zapanjujućih rezultata - samo tijekom jedne subote u Prelogu se podijeli preko tisuću plastičnih vrećica kojima treba skoro tisuću godina da se potpuno razgrade - to znači da još nije proizvedena vrećica koja je razgrađena.

Budući da je Prelog pionir u gospodarenju otpadom i razvrstavanju istog, smatrali smo temu vrlo zanimljivom i odlučili krenuti u akciju oslikavanjem platnenih vrećica i prezentiranjem platnenih vrećica građanima. Akcija je naišla na dobar odaziv, a učenici su poboljšali komunikacijske vještine te razvijali kreativnost i timski rad.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Školski kutak
Mnogi političari putuju u Rusiju, ali jedan ministar se posebno istaknuo navijanjem: 'Neka idu kao vojnici'
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.