Povezane vijesti
ZEU PRODE HODOŠAN Zelena čistka 2018.

ZEU PRODE HODOŠAN Zelena čistka 2018.

Povodom Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana voda pod pokroviteljstvom Općine Donji Kraljevec i u organizaciji Zaštitarsko-ekološke udruge „Prode“ iz...

Putovanje na more

Novo iznenađenje naše učiteljice prirode Kristine Vrabec opet nas je jako oduševilo. U petak, 6. sat, okupili smo se zajedno učenici 6.a i 6.b razreda kao u dobra stara vremena. Pošto smo završili gradivo vezano za more, tj. životne uvjete u moru i živa bića kojima je more stanište, učiteljica Kristina je pripremila mediteranski dan za nas.

Probali smo različite specijalitete kao npr. marmeladu od mandarina, sok od naranče i limuna (koji su stigli iz Vela Luke, naravno bez prskanja pesticidima), nar (šipak), pravo domaće maslinovo ulje. Naučili smo kako se ulje proizvodi  i što je to hladno prešanje.

To su bili samo neki dijelovi iznenađenja. Imali smo i gošću - našu kuharicu Gordanu. Ona je prije rada u našoj školi nekoliko godina radila u ribljem restoranu. Pokazala je kako se riba čisti, ali i kako se priprema za pečenje i jelo. Nismo uspjeli nabaviti neočišćenu morsku ribu, već šarana, ali riba je riba! Naučili smo kako ribu očistiti i pripremiti za jelo, a usput smo naučili i vidjeli organe ribe kao i čemu služe, poput plivaćeg mjehura. Naučili smo i kako na tržnici prepoznati svježu ribu, naučili kako to ribe dišu škrgama.

Poslastica je stigla na kraju; pekli smo fritule koje su bile odlične. Čak su se u tome okušali i neki prijatelji iz razreda i moram ih pohvaliti, bili su izvrsni. Sat smo završili pjevajući i plešući poznate  dalmatinske pjesme. Tako smo na jako zabavan i poučan način ponovili gradivo, a kako uskoro krećemo na živa bića kopnenih voda šaran nam je došao kao priprema za novo gradivo.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Školski kutak
Iznimna rijetkost: u KBC-u Rebro u jednom danu izvedeno pet transplantacija organa
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.