Pilates lopte u nastavi

Još jedan u nizu noviteta i posebnosti po kojima je škola u Donjoj Dubravi drugačija je korištenje pilates lopte u učionici. To je projekt koji vodi učiteljica prirode i biologije Monika Kanižaj u suradnji s vanjskim suradnicima, liječnicom školske medicine Dijanom Uvodić-Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Alenom Maroševićem, kondicijskim trenerom RK Podravka i ženske kadetske rukometne reprezentacije.

Projekt je pokrenut jer je kod velikog broja učenika primijećeno nepavilno držanje i pogrbljenost te se od listopada 2016. godine nastava prirode za 5. i 6. razrede i nastava biologije za 7. i 8. razrede odvija na pilates loptama umjesto na drveniom stolicama. Prema riječima stručnjaka, sjedenje na lopti izuzetno je korisno jer aktivira rad leđnih i trbušnih mišića. Mišići moraju cijelo vrijeme biti aktivni kako bi održali ravnotežu tijela čime se utječe i na posturalne mišiće zadužene za uspravno držanje tijela. Smatra se da se sjedenjem na lopti i laganim skakutanjem oslobađa višak energije i povećava koncentracija, a učenici istovremeno jačaju mišiće, poboljšavaju koordinaciju i ravnotežu.

Na samom početku provođenja projekta u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, napravljena je analiza stanja učenika koja uključuje posturu držanja, ravnotežu, naznake nepravilnosti kao što su kifoze, lordoze, skolioze, koje su nažalost sve češće kod djece te biloške dobi. Učenici će biti analizirani tijekom cijelog projekta kako bi se na kraju moglo ukazati na sve prednosti sjedenja na pilates lopti, a svi su ovaj projekt prihvatili s velikim oduševljenjem.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Školski kutak
Potpuna denuklearizacija Sjeverne Koreje? Pjongjang razmatra sporazum o zabrani nuklearnih testova
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.