OŠ PODTUREN Učenici uz pomoć policije upoznali čari forenzike

U sklopu 5. komponente preventivnog projekta 'Imam izbor', u srijedu, 8. ožujka učenici Osnovne škole Podturen, upoznali su čari forenzike i naučili kako su ljudi slični jedni drugima, a opet toliko različiti.

U školskoj učionici, kriminalistički tehničar Odsjeka kriminalističke tehnike, Dušan Posavec otvorio je velike kofere i radoznalim učenicama otkrio tajne forenzike, a u tome su mu pomogli i preventivci iz Ureda načelnika Policijske uprave međimurske.

Pedesetak učenika petih razreda, između ostalog otkrilo je tajnu vjeveričine dlake i nojevog pera. Najbolje i najfinije četkice koje se koriste u forenzici izrađuju se od njihove dlake i perja.

U praktičnom dijelu spoznali su koliko smo "slični, a različiti“. Papilarne linije sazdane od u triju osnovnih oblika - krug, luk, zamka, i čine nas posebnima, jedinstvenima. Ocem daktiloskopije, koji je uspostavio vlastitu klasifikaciju otisaka prstiju, smatra se Hvaranin, Ivan Vučetić, po kojem je Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja  u Zagrebu, dobio ime.

Najviše pozornosti privukla je mogućnost da odjenu forenzičku odjeću i postanu pravi „mali forenzičari“. Naoružani kistovima i „čarobnom prašinom“ otkrivali su nevidljive otiske prstiju na raznim predmetima, a zatim ih poput poznatog literarnog i filmskog detektiva, Sherlocka Holmesa, proučavali povećalima.  

Forenzika je puno zanimljivija od matematike, zaključili su petaši, ali OPREZ, bez dobrog znanja matematike ne možeš postati uspješan forenzičar.

Školski kutak
Hasanbegović: 'Dan antifašističke borbe ne mora biti praznik, naša je dužnost poništiti ga'
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.