Mladi promatraju živi svijet međimurskih voda

Ribe su najbrojnija, a ipak najslabije istražena skupina kralježnjaka na našem planetu. Bogatstvo ribljih vrsta u Hrvatskoj daju dva riječna slijeva: jadranski i dunavski (crnomorski). Najveći negativni utjecaj na zajednice riba u Hrvatskoj imaju zahvati koji dovode do degradacije staništa - izgradnja brana i onečišćenje vodotoka, ali i strane i prenesene vrste..

U pozitivne pokušaje očuvanja svakako spada redovito promatranje (monitoring, ihtiološka istraživanja) tog bogatog ribljeg  fonda, posebno u rijekama i jezerima, ali i u akumulacijskim jezerima hidroelektrana za što promatrači imaju punu podršku Hrvatske elektroprivrede.

Na akumulacijskom jezeru Hidroelektrane Donja Dubrava svoje prvo iskustvo promatranja riba i ispitivanja kvalitete vode u jezeru i derivacijskom kanalu imali su učenici osnovnih škola Donja Dubrava i Hodošan.

Uvodno predavanje održao je docent Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Marko Ćaleta, sada u ulozi voditelja ekipe Zologijskog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.Detaljno je opisao ciljeve promatranja, načine i postupke mjerenja od ulova u mrežu do izrade konačnih izvješća u PMF-u. U lovu na ribe i uzimanju uzoraka iz jezera i kanala pomogli su tehničar Siniša Vajdić i doktori znanosti Zoran Marčić i Davor Zanella te tehničar za uzorkovanje redovitih monitoringa voda iz Bioinstituta Čakovec.  

Zainteresirani slušatelji bili su učenici  iz Donje Dubrave: Lea Čituš, Mihael Herc, Matija Lukša (6. razred); Luka Čižmešija, Marko Korotaj (7.) i Hana Horvat, Kevin Pongrac i Mihael Rusak (8. razred) te učenice 8. razreda OŠ Hodošan (sve redom mlade ribolovke) Ema Višnjić, Tamara Barić, Viktorija Horvat i Korina Kanižaj. Voditeljica je bila magistra biologije i kemije profesorica Monika Kanižaj koja radi na obje osnovne škole. Tehničku i opću podršku učenicima su pružili ravnatelji škola Mirjana Ribić i Ivan Barić. Kontakte s PMF-om i terensku nastavu kemije i biologije pripremila je diplomirana učiteljica Kristina Vrabec.

Učenici su praktičnim radom vađenja riba iz mreža, vaganjem i prepoznavanjem riba pokazali veliku zainteresiranost. Svaki je nagrađen knjigom Hrvatske endenske vrste. Mladi, ali i iskusni istraživači složili su se da bi bilo dobro uključiti škole u jednu zajedničku monitoring mrežu u cijeloj Hrvatskoj čime bi se uz suradnju sa stručnjacima PMF-a podaci brže i sveobuhvatnije obrađivali kao što se to radi u svjetskom projektu "Globe". Među prvima svakako će biti učenici ovih donjomeđimurskih škola.

Školski kutak
Fizički obračun srpskih političara! Boško Obradović mišem računala gađao Aleksandra Martinovića
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.