Povezane vijesti
TŠČ-ovci na Zagreb Auto Showu 2018.

TŠČ-ovci na Zagreb Auto Showu 2018.

Učenici Tehničke škole Čakovec 11. travnja 2018. posjetili su  prestižni sajam automobila i prateće opreme pod nazivom Zagreb Auto Show 2018. U pratn...

Glasamo za bolji svijet

Učenici Tehničke škole Čakovec bili dio Međunarodne revije filmova za djecu i mlade

Učenici 3. MT i 3. TG razreda Tehničke škole Čakovec u Centru za kulturu Čakovec sudjelovali su na Međunarodnoj reviji filmova za mlade. U okviru revije projiciran je film Matije Vukšića Djeca tranzicije. Vukšićev dokumentarni film prati sudbine četvero suvremenih hrvatskih maloljetnika - Davida, Natalije, Lane i Marte, a svaka je na svoj način slika društva u kojem živimo. Nakon projekcije, učenici su sudjelovali i na radionici na kojoj su dobili priliku raspravljati o viđenom u filmu, ali i drugim problemima današnjih mladih.

Revija je osmišljena kako bi se kod mladih razvijale medijska pismenost i medijska kultura i osvješćivala vrijednost filmske umjetnosti te sposobnost kritičkog pogleda i vrednovanja audiovizualnog djela.

Svoj dojam o viđenom iznio je Sebastian Krznarić iz 3. TG

„Film me se jako dojmio. Gledajući priče o nasilju na društvenim mrežama, koje su danas jako popularne, zaključio sam da bi svi ljudi, ne samo mladi, trebali poduzeti nešto kako bi se maltretiranja i nasilje, kojima svakodnevno svjedočimo, smanjili koliko god je to moguće. U prikazanom smo filmu susreli samo tri takva slučaja, ali to je jako raširen i čest problem. Mladi su danas preosjećajni i stvari koje im govore prijatelji na društvenim mrežama uzimaju zdravo za gotovo. Misle da ti prijatelji stvarno imaju takvo mišljenje o njima, a zapravo su možda ljubomorni na njih jer su uspješni i onda žele biti poput njih, a ne mogu, pa olakšanje pronalaze u omalovažavanju drugih, svojih prijatelja, što je naš, balkanski mentalitet. Dobar primjer za tu tvrdnju je narodna uzrečica: „Bolje da susjedu umre jedna krava, a meni dvije, nema veze - bitno da je njemu umrla ta jedna.“ Mada smo mi na većem gubitku, nije nam žao, jer je i našem susjedu umrla jedna. To je realna slika našeg, zastarjelog balkanskog društva. Smatram kako se stvarno trebamo promijeniti i početi misliti na bližnjega. Trebamo raditi za dobrobit našeg društva, škole, naše Županije… Trebamo započeti promjenu nas samih, u obitelji. Mijenjanjem sebe nabolje, mijenjat ćemo i cijelu našu školu i državu, a onda će i cijeli svijet biti bolje mjesto.

Ovaj bi film trebali pogledati svi mladi - u našoj Županiji i u cijeloj Hrvatskoj. Trebalo bi ga prevesti i prikazivati u drugim državama, kako bi i drugi narodi mogli vidjeti stvarnu sliku - zbilju našeg, balkanskog društva.“ (TS)

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Školski kutak
Jučer je Omišu zaprijetio prvi ozbiljniji požar: je li Dalmacija može preživjeti novi horor ovog ljeta?
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.