GASTROMANIJA Srednje škole Prelog

Jaka kiša koja je lijevala čitavog petka u Prelogu nije davala puno nade u uspjeh ovogodišnje Gastromanije. No, u subotu, 6. svibnja, kao da se cijelo nebo zarotiralo i odlučilo priskočiti u pomoć. Zasjalo je dugoočekivano sunce i dalo šansu desecima učenika i profesora Srednje škole Prelog da na gradskom Trgu Slobode naprave još jednu gastro manifestaciju za pamćenje.

Od ranih jutarnjih sati trg se punio bijelim majicama s logotipom Gastromanije, šarenim štandovima i kotlićima za kuhanje. Oko devet sati sve je već bilo prožeto smijehom, veseljem i primamljivim mirisima. I tako je bilo sve do podneva.

Srednja škola Prelog ove je godine po četvrti put organizirala Gastromaniju, gastro show čiji je cilj promocija škole, prikaz njenog rada i postignuća, ali i njegovanje tradicije te obogaćivanje turističke ponude grada Preloga i Međimurske županije.

Etno tematika bila je nit vodilja ovogodišnje Gastromanije  na kojoj je u kotlićima na otvorenoj vatri osam ekipa po šest članova kuhalo 'temfanje po starinski'. Riječ je o jelu koje se u Međimurju spravlja desetljećima, a u koje se na dinstani luk dodaje piletina, pileći temeljac, sol, papar, crvena paprika, lovorov list, te 'pritep' od kiselog vrhnja, vode i brašna. Dobiveni umak poslužuje se s domaćom tjesteninom.

Kuhali su učenici i nastavnici Srednje škole Prelog, predstavnici međimurskih osnovnih škola, te posebni gosti - članovi KU Seljačka sloga Prelog koja ove godine slavi 90 godina postojanja.

Ekipe su činili sljedeći članovi:

ORLOVI (voditelj Vlado Bogomolec, kuhari: Renata Bađari, Adrijana Herjavec,  Monika Balog i Petar Kavran te  Simona Marinković iz OŠ Podturen).

BAKIN VRELI KOTLIĆ (voditelj Danijel Naranđa, hotelijeri: Melita Kolarić , Patricija Pankaz,  Paula Mihoci i Boris Franjo Pokrivač  te Ema Hadeljan iz 1. OŠ Čakovec )

MAJSTORICE (voditelj Slađana Herman, hotelijerke: Adela Radiković, Glorija Marić, Elena Kocijan i Sabina Vojković te Lorena Habula iz OŠ Prelog).

VRUĆA KUHAČA (voditelj Krunoslav Tilošanec, kuhari: Christina Novak, Marcel Kelnerić,  Antonio  Posavec i  Antonio Grahovec te Klara Živko iz OŠ I.G.K. Sveti Juraj na Bregu).

ETNO UŽITAK (voditelj Anica Naranđa,  kuhari: Laura Del Duca, Marko Toplek,   Vilim Posavec i Karlo Blažeković te Alis Hižman iz OŠ Prelog).

SUHI JEZIKI (voditelj Snježana Janković, hotelijeri: Viktor Bajsić, Antonio Blažić, Benjamin Radiković i Marcel Purić te Matija Škvorc iz OŠ I.G.K. Sveti Juraj na Brijegu).

GROFICE MARICE (profesorice Kristina Jančec, Mirela Petković, Valentina Pirc Mezga, Danijela Naranđa i Tanja Baksa te Isabella Branović iz OŠ Mala Subotica).

KU SELJAČKA SLOGA PRELOG (članice Seljačke sloge: Terezija Naranđa, Marija Detoni, Tihana Kalšan i Dorotea Janušić te Jana Bajkovec iz 1. OŠ Čakovec i Ane Marie Mesarić  iz OŠ I.G.K. Sveti Juraj na Bregu).

I dok su ekipe s užitkom kuhale, SŠP-ovci su posjetiteljima na preloškom trgu prezentirali sve ostalo što su pripremili. Bilo je tu starinskih dječjih igara, plesa oko drveta, etno origami, prikaza starinskih mjernih uređaja, tombole, štanda s ručno rađenim platnenim vrećicama s etno motivima, Zdravog kutka na kojem su nudili sapune i kremice ručne izrade, uličnih performera, Etno štanda s nizom starinskih predmeta i suvenira, radionice rezbarenja voća i povrća, izrade torti i slično.

Nudili su i domaće kolače, palačinke, kavice i čajeve, a posebna atrakcija bili su 'Međimurski zmotanci', tortilje za koje su sami SŠP-ovci napravili recepturu. Ugostili su Gastromanci u subotu i Pesjaneka, odnosno projekt LegenD(r)u, koji zajednički provode Udruga mladih Efekt i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga.

Veliko šarenilo i bogatstvo ponude pratili su mnogi posjetitelji, dok su kuharske ekipe bile pod stalnim motrenjem stručnog žirija. Vrsni ugostiteljski trio u čije su sastavu bili: Monika Fodor, voditeljica restorana 'Barok' iz Čakovca, Branko Blešć, profesionalni kuhar i vlasnik restorana 'Kristal' iz Čakovca te Vlado Turek, stručni učitelj kuharstva i slastičarstva iz Srednje škole Prelog.

Stručni žiri je ocjenjivao  gustoću i kompaktnost jela, tvrdoću/mekoću namirnica, okus, boju i miris te opći dojam jela, ali i odnos prema radu, složnost ekipe, profesionalnost u izgledu ekipa kao i njihovu urednost.

Sve ekipe žiri je pohvalio istaknuvši da su svi napravili odlično temfanje. No, najbolja je bila ekipa Vruća kuhača. Drugo mjesto osvojila je ekipa Bakin vreli kotlić, a treće mjesto osvojile su  Grofice Marice.

Program su vodili Veronika Mesarić i Marko Štefan. Zahvaljujući studiju Vipro videouradak s Gastromanije snimljen dronom uskoro će biti prikazan na internetskim stranicama.

Manifestaciju je i ove godine koordinirala profesorica Sanja Pigac. Veliki trud u realizaciju Gastromanije uložili su brojni djelatnici Srednje škole Prelog (tehničko osoblje, stručne službe, računovodstvo, nastavničko osoblje i dakako, ravnatelj Tomislav Gregur) te brojni učenici svih usmjerenja. Stoga veliko hvala svima do nove Gastromanije 2018.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Školski kutak
Komentar Zorana Šprajca: 'Pupovac, Vrdoljak i Kosor podržali bi za ministre i dvije pande da ih je Plenković predložio'
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.