ETŠ Bernarda Orehovec - gošća koja utjelovljuje ekonomičnost i eko-proizvodnju

Tijekom prosinca Ekonomsku i trgovačku školu u Čakovcu u dva je navrata pohodila Bernarda Orehovec, koja na osobiti način utjelovljuje ekonomičan pristup i eko-proizvodnju, koja je ujedno majka triju kćeri, baka sedmero unučadi i prabaka, trgovačka poslovotkinja u miru i eko-uzgajivačica.

Oba puta Bernarda Orehovec je u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Čakovcu održala vrlo zanimljiva i poučna izlaganja te su učenice i učenici mogli uživati u živoj riječi autentične i jedinstvene Bernarde, osobe s velikim životnim, profesionalnim i eko-uzgajivačkim iskustvom.

Pri prvom susretu domaćin je bio 3. UR razredni odjel, a pri drugomu 4. K, a nazočili su još predstavnice i predstavnici iz 4. A, 4. UR, 3. HT i 4. HT razrednih odjela.

Bernarda Orehovec je govorila o tomu kako se prije četvrt stoljeća susrela s biodinamičkim poljodjelstvom (povod je bila bolest njezinoga unuka) te kako se nakon odrađenoga radnoga vijeka, najvećim dijelom u ulozi trgovačke poslovotkinje, sasvim posvetila izučavanju načela biodinamičkoga poljodjelstva i njihovoj svakodnevnoj praktičnoj primjeni u vlastitom uzgoju povrća i voća.

Glavna osobitost biodinamičkoga uzgoja (kojega je utemeljio dr. Rudolf Steiner, rođen 1861. u Međimurju) je da se ne rabe nikakvi herbicidi, fungicidi, pesticidi, dušićna gnojiva ni ostali industrijski proizvedeni kemijski spojevi, koji su mahom vrlo otrovni i štetni za ljude i za okoliš, nego se u uzgoju rabe isključivo prirodni i potpuno neštetni pripravci, čija učinkovitost uz to višestruko nadmašuje kemijske spojeve.

Pri tome je od najveće važnosti slijediti tzv. sjetveni kalendar. Naime, uopće nije svejedno u koji dan se pojedine kulture siju, presađuju, ubiru i prerađuju, jer upravo slijeđenje tih prirodnih ritmova omogućuje najveću moguću vitalnost na taj način uzgojenim biljkama i hranjivu vrijednost plodovima.

Uporabom prirodnih pripravaka i slijeđenjem sjetvenoga kalendara osigurava se nabolja hrana na svijetu. Nadalje, Bernarda je tumačila koliko je važno očuvati izvorne tradicijske sorte, stoga se upravo sada usmjerava na projekt vezan uz prikupljanje i čuvanje izvornoga sjemena.

Zaključno je Bernarda Orehovec počastila sve nazočne učenice i učenike svojim izuzetno ukusnim i hranjivim eko-proizvodima, spravljenima od namirnica koje je sama posadila, ubrala i proizvela!

U ime Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu zahvalu na izlaganjima i na tome što je učenicama i učenicima spremno i otvoreno prenijela dio svoga bogatoga životnoga (kao majka, baka i prabaka), profesionalnog (kao trgovačka poslovotkinja) i eko-uzgajivačkog (kao biodinamička poljodjelka) iskustva te na njenim vlastitim delicijama koje je donijela, izrekao je organizator posjeta profesor psihologije Davorin Zorko.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Školski kutak
Ako želite raditi za državu morat ćete proširiti znanje i ispuniti određene uvjete, pogledajte koje
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.