Dan ružičastih majica u OŠ Hodošan

'Nasilje je od koristi samo onima koji nemaju što izgubiti', riječi su velikog filozofa i književnika Jean-Paula Sartrea. Da zbilja nitko nema koristi od nasilja, prisjetili smo se jučer, posljednje srijede u veljači, kada smo u školi simbolično obilježili 24. veljače, Dan ružičastih majica.

Dan ružičastih majica odnosi se na program borbe protiv vršnjačkog nasilja kojeg je u posljednje vrijeme, nažalost, sve više.

Nasiljem među djecom smatra se kad jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada ili ozljeđuje drugo dijete koje se ne može obraniti. Najčešće se pojavljuje u obliku prijetnji, tjelesnih ozljeda, odbacivanja, ruganja, zadirkivanja, ogovaranja, uzimanja stvari… Osim toga nasilje uključuje: ruganje, ponižavanje, vrijeđanje, kritiziranje, naređivanje i zahtijevanje podređenosti, naguravanje, udaranje, čupanje, namjerno isključivanje iz grupnih igara…

Jučer smo nosili ružičaste majice i nešto u toj boji kako bismo zajedno pružili podršku djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja. Na internetu smo pročitali kako se on obilježava i pogledali smo mnogo fotografija. Razgovarali smo o oblicima vršnjačkog nasilja. Čitali smo tekst „Dječja posla“ iz čitanke trećeg razreda koji nam daje primjer da ne moramo svako zadirkivanje primati sa ljutnjom. 

Moramo naučiti šaliti se i na svoj račun. Prisustvovali smo i prigodnom programu koji je pripremila pedagoginja i učenici naše škole Leonard Kovač i Sara Jesenović, Zaključak je bio:  „STOP SVIM OBLICIMA NASILJA“

(Sofia Pandur 2.h, učenici i učiteljice PŠ Sveti Juraj u Trnju i PŠ Palinovec)

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Školski kutak
Stručnjaci odabrali najgore komunikatore u Hrvatskoj: od ministara do nogometaša - tko je najgori od najgorih?
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.