ŽIVI ZID traži objašnjenje od premijera oko granice u Međimurju

Premijer Andrej Plenković je danas u ime Vlade zatražio da oporba podrži dogovor sa Slovenijom oko granice temeljem (neprihvaćene) arbitraže od 29. lipnja 2017.

Tom prigodom Živi zid traži od Vlade da se izričito izjasni kakvo rješenje za RH je prihvatljivo u Međimurju.

- Ako bi arbitraža bila prihvaćena u ovom obliku, jedan dio desne (hrvatske) obale Mure pripao bi Slovencima. Granica bi bila određena temeljem katastra iz 1957. pa bi, primjerice, cijelo romsko naselje Lončarevo sa oko 200 stanovnika završilo u Sloveniji, a da pritom nemaju ni most ni skelu kojom bi tamo odlazili. Općenito, na drugoj strani Mure u pojasu od 8 kilometara uopće nema slovenskih naselja.

 (Izvod iz arbitraže, predviđena granica u općini Podturen)

Ako bi se Romi kao hrvatski državljani morali preseliti pitanje bi glasilo – kuda i o čijem trošku? Također, prelaskom Mure Slovenci bi de facto presjekli županijsku cestu koja ide uz rijeku i u budućnosti bi se vjerojatno morala graditi nova - poručuju iz Živog zida.

Podsjećaju da je Međimurje 1945. izgubilo devet naselja u štrigovskom kraju u korist Slovenije (Raskrižje, Veščica, Šafarsko, Gibina, Šprinc, Štrigovski vrh, Globoka, Globočki vrh i Kopriva) te smatraju da bi bilo ponižavajuće izgubiti još teritorija.

- Povijesno teritorij Međimurja obuhvaća oko 880km2, a današnja županija ima samo 729km2, što najbolje pokazuje kakva politika se vodila prema našoj županiji - kažu u Živom zidu. Pozivaju sve stranke na jedinstvo po ovome pitanju.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

U Slavoniji se najavljuje jedna od najgorih sezona komaraca, a već je u ovom mjesecu zamjećeno i do 50 uboda u minuti!
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.