PACKE REVIZIJE Međimurskoj županiji uvjetno mišljenje o poslovanju

Državna revizija Saboru je poslala niz izvješća o obavljenim revizijama, a prve dvije revizije poslovanja županija u 2016. zbog niza nepravilnosti donijele su uvjetna mišljenja o poslovanju Međimurske i Vukovarsko-srijemske županije.

Međimurskoj županiji, koju vodi HNS-ov Matija Posavec, revizori zamjeraju to što u državni proračun nije vratila niti je u poslovnim knjigama evidentirala 9,7 milijuna kuna od povrata kredita primljenih po programu razvoja poljoprivrede, na što je Državna revizija upozorava još od 2010., kao ni nešto manje od dva milijuna kuna danih putem Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju.

Vratit ćemo novac

Županija nije iskazala obveze po zateznim kamatama za sufinanciranje kredita županijske bolnice od 2,8 milijuna kuna, obveze za isti kredit iz proteklih godina od 82.106 kuna ni obveze za knjižnicu u Čakovcu od 406.337 kuna, upozorili su revizori. Iako prihvaćaju takav nalaz revizije, iz Županije odgovaraju da su novac za razvoj poljoprivrede, primljen početkom prošlog desetljeća, uložili u poslovnu banku, čime je stvoren kreditni potencijal u višestrukom iznosu, a novac od povrata uložili u daljnje kreditiranje poljoprivredne proizvodnje.

Zatezne kamate zbog duga prema županijskoj bolnici evidentirat će nakon što otplate redoviti dug i potpišu sporazum o stanju duga, a kad je riječ o novcu iz jamstvenog fonda za prerađivačku industriju, kažu da su zatražili njegovu prenamjenu, ali da se Ministarstvo gospodarstva nije očitovalo. Ostane li tako, novac će, kažu, vratiti u državni proračun.

Godinama probijaju budžet

Vukovarsko-srijemskoj županiji HDZ-ova Bože Galića revizori zamjeraju isplatu mase za plaće veću od dopuštene. Županija je lani zaposlenicima isplatila nešto više od 12 milijuna kuna, iako ta svota nije smjela prijeći 9,3 milijuna. Zamjera im se i što su zaposlenici koja je sama dala otkaz, bez dokumentacije iz koje bi bili vidljivi razlozi za osobno uvjetovani otkaz, utvrdili otpremninu od 92.472 kune.

Revizori su utvrdili i da je četvero zaposlenika Županije bez mjerljivih kriterija dobilo dodatke za uspješnost na radu od 57.744 kune. I ova Županija prihvaća nalaze državne revizije, uz obrazloženje da zbog stalnog smanjenja prihoda ne uspijeva ostati u zakonskim okvirima po kojima ukupna masa za plaće ne smije iznositi više od 20 posto ukupnih prihoda Županije.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Eko bomba u Rakitju: građevinska tvrtka iz Zagreba bez potrebnih dozvola odlaže otpad u jezero
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.