Općina Vratišinec

Općina Vratišinec prostire se na površini od 16,62 km 2  na kojoj živi 2, 213 stanovnika. U sastavu općine su 2 naselja (stanje 2006), to su: Gornji Kraljevec i Vratišinec. Općina Vratišinec formirana je kao zasebna teritorijalna jedinica i jedinica lokalne samouprave novim ustrojstvom 1992. godine, a do tada je bila dio čakovečke općine.

Na osnovu izmjene Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj (NNRH br. 90/92, 29/94 i 10/97.), iz siječnja 1997. godine iz sastava Općine Vratišinec izdvojila su se naselja Peklenica, Križovec, Krištanovec i Žiškovec. Nakon te izmjene u sastav Općine Vratišinec ulaze naselja Vratišinec, Gornji Kraljevec, te zaselak Remis.

U do sada poznatim povijesnim vrelima Vratišinec se prvi puta spominje 1458. godine kao possessio (posjed) grofova Celjskih pod imenom Bratrvsincz. Već 1478. spominje se kao Bratischinecz, 1636. godine kao Wratissnicz, a 1752. kao Vratissinecz. Poznati mađarski lingvista dr. Laszlo Hadrovicz tvrdi da Vratišincu ime potječe od imenice brat, odnosno osobnog imena Bratiša, odnosno Vratiša.

Naime, kao i mnoga međimurska mjesta i Vratišinec je ime dobio po svom nekadašnjem feudalnom gospodaru (Bratiša, Vratiša). Najpoznatija osoba koja potječe iz Vratišinca zasigurno je dr. Vinko Žganec (Vratišinec 20. siječnja 1890. - Zagreb 12. prosinca 1976.) - najpoznatiji hrvatski etnomuzikolog i melograf 20. stoljeća. (Izvor: www.hr.wikipedia.org; www.vratisinec.hr)

Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.