Općina Štrigova

Općina Štrigova prema popisu iz 2001. godine ima 3, 221 stanovnika koji žive na površini od 44,79 km 2. U sastavu općine je 10 naselja: Banfi, Grabrovnik, Jalšovec, Leskovec, Prekopa, Robadje, Stanetinec, Sveti Urban, Štrigova i Železna Gora.

Štrigova se nalazi na nadmorskoj visini od 202 metra. Prvi dokumenti o postojanju Štrigove potječu iz 13. stoljeća, ali njezine najznačajnije građevine su izgrađene između 15. i 18. stoljeća, a uključuju Crkvu Svetog Jeronima i Crkvu Marije Magdalene, koja je glavna crkva u lokalnoj župi.

Crkvu Svetog Jeronima je 1749. obnovio poznati slikar Ivan Ranger nakon što je prethodna kapelica sagrađena u 15. stoljeću potpuno uništena u potresu iz 1738. U općini se nalaze i dva povijesna dvorca. Dvorac Banfi u Banfima je sagradio Grof Banffy 1373. godine, a za Dvorac Tkalec na brdu Kalec vjeruje se da su ga izgradili lokalni Pavlini u 18. stoljeću.

Ovo brdovito područje je pogodno za uzgoj grožđa u vinogradima pa je tako cijela općina Štrigova poznata po proizvodnji vina. U samoj Štrigovi nalazi se veliki vinski podrum, a mnogi podrumi u privatnom vlasništvu djeluju diljem općine. (Izvor: www.hr.wikipedia.org)

Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.