Općina Strahoninec

Općina Strahoninec prostire se na površini od 8,3506 km2 , po veličini je druga najmanja jedinica lokalne samouprave u Županiji, te čini 1,15 % ukupne površine Županije. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine općina broji 2, 815 stanovnika. U pisanim povijesnim izvorima današnji se Strahoninec prvi puta spominje 1488. godine kao selo Sztrahoninc.

Tada se u Međimurju navode četiri trgovišta, 96 sela i tri otoka na Dravi. U 1564. godini spominje se Judicatus Strahonincs. Judicat je u to vrijeme upravna jedinica koja okuplja više seoskih općina. Zanimljivo je da se 1672. godine Strahoninec navodi kao mjesto u Judikatu Nedelišće, a već 1718. godine u Judikatu Mihovljan.

Godine 1721. Strahoninec je ponovno u Judikatu Nedelišće. Ovakve neprestane promjene organizacijskog ustrojstva Čakovečkog vlastelinstva bile su rezultat stalnih promjena vlastelinstva i promjene feudalnih gospodara na posjedima Strahoninca. Prvi sustavni popis stanovnika kojega su županijske vlasti provele u Međimurju 1786. godine daje zanimljive podatke o Strahonincu.

Kuća u selu je 44 te u njima živi čak 56 obitelji. Ukupno je bilo 384 stanovnika. Popis obavljen 1828. godine govori da je u Strahonincu 48 kuća u kojima živi 385 stanovnika rimokatolika. U tom dokumentu naziv mjesta je bio Ztrahominec. U 20. stoljeće Strahoninec je ušao s novim mađarskim imenom Nagyfalu i 777 stanovnika da bi popis stanovništva 1910. registrirao 788 stanovnika i opet novi naziv također mađarski Dravanagufalu.

Strahoninec je u međuvremenu postao općina, a budući da je bio prigradsko naselje, u njemu se osjetio snažan utjecaj čakovečke mađaronštine. Stoga nije čudno da je 1901. godine ovdje započela radom državna pučka škola na mađarskom jeziku. (Izvor: www.hr.wikipedia.org; http://www.strahoninec.hr)

Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.