Općina Orehovica

Općina Orehovica nalazi se u južnom djelu Međimurske županije. Površine je 28.33 km2. Sastoji se od 3 naselja: Orehovice, Podbresta i Vularije. Sjedište općine je u Orehovici.  Prostor današnje općine Orehovica u povijesnom smislu prvi put se spominje početkom 13. stoljeća, točnije 1232. godine kao posjed Vezmić koji je bio smješten uz Dravu na području naselja Vularija, Orehovica, Podbrest te naselja uzvodno: Totovec, Novo selo na Dravi i Kuršanec.

U vrijeme vladavine Zrinskih postojala je jurisdikcija Breztth a činila su ga sela Otok, Breztth i Orehovicza sa sjedištem u Podbrestu. U vrijeme mađarske administracije od 1861. do 1918. godine, uređenjem nove mreže općina, Orehovica je postala središte općine koju su uz nju činili Podbrest, Vularija i marof Sveti Križ. Od 1945. do 1992. godine naselja sadašnje općine Orehovica bila su u sastavu kotara Prelog i bivše općine Čakovec.

Od godine 1993. naselja Orehovica, Podbrest i Vularija pripadaju općini Mala Subotica. Tek 1997. g. Sabor i Vlada Republike Hrvatske uvažili su zahtjev mještana Orehovice, Podbresta i Vularije koji su na izborima izabrali općinsko vodstvo. Statutom Općine Orehovica određeno je da će se 21. svibnja slaviti Dan općine Orehovica, jer je na taj dan u Velikoj vijećnici 1997. godine konstituirano prvo Vijeće općine Orehovica otkad je Republika Hrvatska postala samostalna.

Godine 2002., na Dan općine, predstavljeni su grb i zastava općine. Grb Orehovice, plod oraha prirodne boje u srebrnom polju, zasniva se na imenu općine. (Izvor: www.orehovica.hr)

Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.