Općina Nedelišće

Općina Nedelišće nalazi se na sjeverozapadu Hrvatske, u Međimurju, te je u 2001. godini brojilo 11. 544 stanovnika. Samo naselje Nedelišće nalazi se na glavnoj prometnici, između Čakovca i Varaždina. 3 km od Čakovca, 13 km od Varaždina. Općinu Nedelišće čine naselja: Nedelišće (centar općine), Pušćine, Kuršanec, Dunjkovec, Pretetinec, Slakovec, Gornji Hrašćan, Macinec, Trnovec, Črečan.

Dan općine slavi se na blagdan sv. Vida, 15. lipnja. Proslava Dana općine ima kulturno-glazbeni, zabavni, sportski i gospodarski karakter. U okviru proslava održava se kulturno-glazbena manifestacija - smotra pod nazivom "Međimurska popevka". Isto tako, u okviru proslave Dana općine 1999. godine prvi put je održan Međimurski sajam poduzetništva MESAP.

U općini djeluju Turistička zajednica općine Nedelišće, Udruga poduzetnika i obrtnika te mnogobrojne udruge građana (sportske, kulturne, vatrogasne, umirovljeničke...). Smatra se da je Nedelišće dobilo naziv po danu nedjelji, odnosno danu kada se štuje Presveto Trojstvo.

Prvi put se ime Nedelišće spominje 1226. godine u darovnici kralja Bele IV. Naselje Nedelišće se u srednjem vijeku razvilo kao trgovište (oppidum) sa sajmovima i obrtnicima te postalo gospodarsko, a neko je vrijeme bilo i kulturno središte Međimurja. (Izvor: www.hr.wikipedia.org; http://www.nedelisce.hr)

Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.