Općina Mala Subotica

U sastavu općine Mala Subotica nalazi se 6 naselja: Mala Subotica, Držimurec, Palovec, Piškorovec, Strelec i Štefanec. Kod Svetog Križa, pronađen je kameni poklopac antičke urne, a postoji još zanimljivih lokaliteta koje bi valjalo istražiti. Jedan od njih je i staro groblje ispod i uokolo župne crkve.

Prema postojećim nalazima u Prelogu i Cirkovljanu zaključuje se da je Međimurje, pa i onda područje općine Mala Subotica, bilo naseljeno već oko pet tisuća godina prije Krista. Anđela Horvat naslućuje u latinskom nazivu imena Subotica, latinski Sabaria, odjeke antičkog, rimskog vremena, odnosno moglo bi se pretpostaviti da je na području današnje Male Subotice postojalo rimsko naselje.

Pisani tragovi povijesti župe Mala Subotica datiraju iz 1334. godine. U to se vrijeme u Međimurju spominju tri župe po mjestu postojanja i po zaštitnicima. Jedna od spomenutih župa je župa Blažene Djevice Marije u Sobotici (Ecclesia sanctae Mariae de Sabaria). Mala Subotica ima i svoju novoizgrađenu “Zonu poduzetništva Mala Subotica” koja se smjestila  na izlazu iz Male Subotice u pravcu Orehovice (izlaz na Autocestu – odvojak Sveti Križ - udaljenost 2 km). Ukupne je kvadrature od 15,09 ha.

Zona poduzetništva sastoji se od 23 parcela namjenjenih za poslovnu, poslovno – proizvodnu i proizvodnu namjenu od čega je jedna čestica predviđena za gospodarsko – komunalno-servisnu namjenu (reciklažno dvorište). (Izvor: www.opcina-mala-subotica.hr)

Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.