Općina Goričan

Općina Goričan smještena je u istočnom dijelu Međimurske županije. Površina općine Goričan iznosi 21,5 km². Općina obuhvaća područje naselja Goričan. Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Goričan imala je 3.148 stanovnika, raspoređenih u jednom naselju - Goričanu. Mjesto Goričan samo čini općinu i ima svoju župu, dok učenici polaze Osnovnu školu Goričan.

Posjed Goričan, ali u povijesnim pod nazivom Kerechen spominje se 1255 godine prigodom opisa međuposjeda Rojc. Samo naselja Goričan spominje se razmjerno kasno, tek 1478 godine, kad je Međimurjem gospodarila obitelj Ernušt. Naziv mjesta dolazi od riječi „Gor“, na što upučuje i niz sličnih toponima u neposrednoj blizini: Gorice, Gorenjak, Gorinka.

Sve to pak upućuje na uzvisinu, mjesto na brijegu, gori, na mjesto koje je štitilo od čestih poplava. Rezultati arheoloških istraživanja u samom mjestu i u njegovoj neposrednoj okolici govore da je prostor Goričana bio naseljen još u pretpovjesti. Goričan je bio republika dva tjedna (1918. - Goričanska Republika) i glavni grad Međimurske županije 180 godina, sve do pojave Zrinskih.

Stanovništvo se bavi primarnom skupinom djelatnosti (28%), sekundarnom (60%) a ostalih 12% tercijarnom i kvartarnom. Uvoz privrednih subjekata 2005. godine u općini Goričan iznosio je 4.309.000 USD i tim je između gradova i općina u međimurskoj županiji na 7. mjestu. Izvoz privrednih subjekata 2005. godine u općini Goričan iznosio je 5.882.000 USD i time je između gradova i općina u međimurskoj županiji na 6. mjestu. (Izvor: www.hr.wikipedia.org; www.gorican.hr)

Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.