Općina Dekanovec

Dekanovec je općina u Hrvatskoj. Općina Dekanovec najmanja je općina u Međimurju i broji samo 832 stanovnika. Smješten je na prometnicama prema susjednim općinama: Podturnu, Domašincu i prema Belici. Jedino općinsko naselje je, istoimeni Dekanovec, te je time općina kao takva najmanja u Hrvatskoj.

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Dekanovec imala je 832 stanovnika. Najznačajnija gospodarska djelatnost je poljoprivredna proizvodnja i to pretežito biljna. U naselju Dekanovec se nalaze veterinarski punkt, veterinarske stanice Prelog, i poljoprivredna zadruga.

Pregled podataka o veličini posjeda po kućanstvu na području Općine ukazuje na to da zapravo i nema većih poljoprivrednih proizvođača. Oko 36% kućanstava posjeduje od 0 - 0,5 ha zemlje, daljnjih 9% od 0,51 - 1,0 ha, 33% od 1,1 - 3,0 ha, a tek 16% preostalih kućanstava više od 3,1 ha.

Posljednjih nekoliko godina počela se intenzivnije razvijati proizvodnja sadnica i ukrasnog bilja, koja se kao djelatnost pokazala isplativa na manjim površinama, ali uz upotrebu plastenika i staklenika u proizvodnom postupku. U stočarskoj proizvodnji zastupljena je svinjogojska i peradarska proizvodnja, te dijelom i uzgoj mliječnih krava.

Tendencija uzgoja životinja je u smanjenju proizvodnje za vlastite potrebe, te istovremeno povećanje robne proizvodnje. Obzirom na navedene uvjete i kvalitetu tla područje je pogodno za uzgoj svih povrtlarskih kultura umjerene klime. (Izvor: www.hr.wikipedia.org)

Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.