Općina Belica

Belica je općina u središnjem dijelu Međimurske županije, u čiji sastav ulaze tek dva naselja, to su Belica i Gardinovec. Cijelo područje ratarski je kraj orijentiran na proizvodnju krumpira. Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Belica imala je 3.509 stanovnika, raspoređenih u 2 naselja:  Belica - 2.509, Gardinovec - 1.000.

Prvi povijesni spomen današnje Belice datira iz 1256. godine kada se spominje zemlja Bela /Terra Beosvola/. Stotinu godina kasnije u vrelima se spominje posjed Belč /Belch/ između Mure i Drave. Stephanus Bekoych de Belycz /Stjepan Bekoić de Belic/, službenik Čakovečkog vlastelinstva spominje se 1478. godine. Današnji toponim Belica prvi se puta nalazi tek 1638. godine.

Najvjerojatnije je da je svoje ime Belica dobila po feudalnom gospodaru imenom Bela početkom 13. stoljeća. U Belici je 9. rujna 1891. godine izbio katastrofalni požar u kojemu su izgorjele 43 kuće i veliki broj gospodarskih objekata. Više od 60 obitelji, odnosno gotovo 250 ljudi ostalo je bez svega što su posjedovali. Prvi zadružni dom u čakovečkom kotaru sagrađen je u Belici je 1948.

Belica je odmah nakon II. svjetskog rata postala poznata po proizvidnji krumpira. Na Prvoj republičkoj poljoprivrednoj izložbi u Zagrebu održanoj od 25. do 30. listopada 1955. nastupale su i brojne poljoprivredne zadruge i udruge iz Međimurja. "Najuočljiviji je paviljon krumpira, gdje Međimurje u pravom smislu dominira". (Izvor: www.hr.wikipedia.org, www.belica.hr)

Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.