MEĐIMURJE je jedina županija gdje je bilo više rođenih od umrlih

U samo 56 od ukupno 555 gradova i općina u Hrvatskoj prošle je godine zabilježeno više rođene djece od broja umrlih osoba.

Jedina županija u kojoj je bilo više rođenih je Međimurska županija, u kojoj je rođeno 15 djece više od broja preminulih osoba: u pet županija ni u jednom jedinom gradu ili općini broj rođenih nije premašio broj umrlih.

Porazna je to demografska slika Hrvatske, u kojoj je lani umrlo 14.005 osoba više nego što ih se rodilo, javlja Jutarnji.hr.

Tijekom prošle godine zabilježen je rekordno visoki broj razvoda: razvelo se 7036 parova, a vjenčalo se njih 20.467.

Stavimo li u odnos broj sklopljenih i razvedenih brakova, na jedan razvod lani je zabilježeno tek 2,9 brakova, što je najlošiji odnos otkad se vode statistike. Samo 14 od 128 gradova u Hrvatskoj imalo je više rođenih nego umrlih (Dugo Selo, Sveta Nedelja, Biograd, Zadar, Imotski, Kaštela, Makarska, Solin, Buje, Poreč, Dubrovnik, Metković, Čakovec i Mursko Središće).

Tako je Međimurska županija jedina u Hrvatskoj u kojoj je broj rođenih veći od broja umrlih: lani je rođeno 1216 djece, a preminula je 1201 osoba. Sklopljena su 499 braka, a razvelo se 179 parova. 

Ako izuzmemo Čakovec, najviše djece se rodilo u općinama Nedelišće i Mala Subotica. Za njima, što se broja rođene djece tiče, zaosatju gradovi Prelog i Mursko Središće. Najviše brakova lani je sklopljeno u Čakovcu i Nedelišću gdje si i najviše parova razvelo.

U tablici pogledajte prirodno kretanje stanovništa u 2016. godini u Međimurskoj županiji.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Dalmacija strahuje od epidemije ospica: doktori pozivaju na cijepljenje djece!
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.