ANDRIJANA KOS KAVRAN - put do uspješne znanstvenice

Andrijana Kos Kavran (34) iz Čakovca magistra je ekonomije koja danas predaje kolegije iz područja marketinga na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu. Iako nikada nije planirala da će raditi u području visokog obrazovanja, u toj se ulozi sjajno snašla nakon rada u privatnom sektoru.

Kombinira ju s pohađanjem doktorskog studija Poslovne ekonomije koji polako privodi kraju, objavljuje znanstvene i stručne radove, članica je Hrvatske udruge za marketing, a usto i majka dvogodišnjeg dječaka.

Prepoznala se u ekonomiji i marketingu 

Andrijana je nakon pohađanja Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu i tamošnjih izvanrednih rezultata na učeničkim natjecanjima, među kojima se ističe osvojeno prvo mjesto na državnom timskom natjecanju "Savršeni ekonomist", znala da je ekonomija njezina budućnost pa je upisala studij Poslovne ekonomije, smjer Marketing, na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

– Marketing sam odabrala jer je, za razliku od ostalih područja poslovne ekonomije, nudio neku vrstu slobode i kreativnosti te mogućnost rada u timu. Sudjelovanje u studentskim projektima izrade marketinških strategija za tvrtke T-com, 24 sata i ostale, samo su mi bili dodatna potvrda da se upravo marketingom želim nastaviti baviti – govori nam Andrijana.

Od tajnice do voditeljice marketinga

S obzirom na to da je tijekom studija stekla kvalitetno teorijsko i praktično znanje, vrlo brzo nakon diplome svladala je prepreke koje su joj se našle na putu i započela karijeru u području privatnog poduzetništva. No, nije sve teklo glatko.

– Tijekom traženja prvog zaposlenja iskusila sam diskriminaciju jer sam ženskog, a ne muškog spola. To me tada jako pogađalo, no danas uspješno nadvladam takve situacije kada mi se nađu na putu – ističe Andrijana.

Priliku za dokazivanje dobila je u preloškom poduzeću Hespo d.o.o., gdje je počela raditi kao poslovna tajnica i postepeno napredovala. Nekoliko godina kasnije ljubav prema marketingu odvela ju je u prodajni centar BAT d.o.o., gdje je radila kao voditeljica marketinga, a kako sama kaže, upravo joj je taj posao bio od neopisive važnosti u daljnjoj karijeri.

– Nikad neću zaboraviti trenutak kada me tadašnji voditelj centra doveo u prazan prodajni prostor i rekao mi: 'Evo, Andrijana, možeš krenuti u akciju!'. Iskustvo, nova znanja i vještine koje sam tamo stekla, neprocjenjive su mi danas za prenošenje praktičnih znanja na studente. Mogu zapravo reći da sam 'iskovana' u privatnom sektoru u kojem sam stekla radne navike koje me i dan-danas prate – kaže Andrijana.

Međimursko veleučilište kao ulaz u područje visokog obrazovanja

Iako nikada nije mislila da će dobiti priliku raditi u području visokog obrazovanja, javljanjem na natječaj za radno mjesto asistenta na EU projektu koji je provodilo Međimursko veleučilište otvorila su joj se nova vrata koja je objeručke prihvatila. Radila je na brojnim projektima na MEV-u te bila i uključena u nastavu kao asistentica, da bi krajem 2013. godine stekla zvanje predavača. To joj je ujedno pomoglo da svlada svoj strah od javnih nastupa pa je tako danas pravi primjer svojim studentima.

Osim što im nastoji prenijeti svo svoje teorijsko znanje, uvijek ga povezuje i s praksom kako bi studenti mogli rješavati stvarne poslovne probleme na tržištu, u što je redovito u uključeno neko od međimurskih poduzeća. Također joj je važno da one studente koji pokažu afinitet prema natjecanjima, uključi u kvalitetne programe u kojima mogu pokazati sve što mogu.

– Tako su pod mojim mentorstvom 2016. godine dva tima studenata na svjetskom natjecanju 'Google Online Marketing Challenge' osvojili prvo i treće mjesto najboljih timova iz Hrvatske u konkurenciji od oko 10.000 studenata iz 60 zemalja. Takvi rezultati studenata daju mi poticaj i volju za više. Najbolje studente uključujemo i u projekte, pa sam tako u sklopu jednog EU projekta, sa svojim kolegicama, imala priliku voditi ih na svjetski sajam turističke industrije ITB Berlin – kaže Andrijana.

Pritom je njoj samoj najveća nagrada i potvrda njezinog rada trenutak u kojem joj se javljaju bivši studenti koje tada uključuje u daljnje projekte Veleučilišta. Posebno pak joj je drag jedan specifičan trenutak.

– Bivša studentica Nives Rog, koja je napisala vlastiti roman 'Trenutak od stakla' oduševila me kada mi je poslala jedan primjerak knjige s posvetom 'Najboljoj profesorici' – sa smiješkom se prisjeća Andrijana.

Kada pak nije na nastavi sa svojim studentima, Andrijana radi i kao voditeljica obrazovanja odraslih na MEV-u, sudjeluje u pisanju i provođenju projekata, piše stručne i znanstvene radove, posjećuje konferencije diljem Hrvatske i inozemstva te je ujedno i članica organizacijskog odbora konferencije koje Veleučilište organizira svake druge godine i njezina glavna koordinatorica.

Usklađivanje znanstvene karijere i obiteljskih obaveza

Sve te poslovne i obiteljske obaveze iziskuju dobru organizaciju, no Andrijana se uspješno nosi i s tim izazovom.

– Rano ujutro svog dvogodišnjeg sina spremam u vrtić, a kada stignem na posao, radim prema prioritetima. Nastava i studenti su na prvom mjestu, a potom sve ostale obaveze. Nakon što obavim nastavni dio, izdvojim vrijeme za pisanje disertacije, pa pokupim sina u vrtiću i do navečer slijedi igranje i kućanski poslovi, a poslije opet rad na disertaciji do kad uspijem držati oči otvorene – iskrena je Andrijana.

Upravo je njezina doktorska disertacija istraživanje na koje je najponosnija u dosadašnjoj karijeri. Doktorski studij na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci bio je logičan nastavak njezinog obrazovanja u kojem je napravila zaokret u smislu bavljenja marketingom sa znanstvenog aspekta. Dobila je i priliku biti članica znanstvenog tima u sklopu znanstvenog projekta „Nosivi sustav proširene stvarnosti u vanjskom prostoru za obogaćivanje turističkih sadržaja“ na MEV-u.

– U sklopu projekta ukazala mi se prilika koristiti sofisticiranu opremu za svoje istraživanje, a područje koje sam izabrala, proširena stvarnost u funkciji marketinga doživljaja, izazvalo je velik interes akademske zajednice. To mi je pokazatelj da radim nešto što je u trendu – pojašnjava Andrijana.

Okolina je inspirira za velike planove

Pojedinci kojima je okružena unutar akademske zajednice motiviraju je u svakodnevnom radu, a među onima kojima se najviše divi su profesori s riječkog Ekonomskog fakulteta koji su, kako kaže Andrijana, prije svega ljudi, a ne titule koje nose ispred svog imena.

Ipak, dvoje najposebnijih ljudi koji su joj najveći motivatori u životu svakako su njezini roditelji.

– Oni su se tijekom godina jako puno odricali da bih ja danas mogla biti to što jesam i zato im kroz svoj rad želim vratiti sve ono što su mi oni omogućili – napominje Andrijana.

Iako joj većinu radnog tjedan ispunjavaju poslovne obaveze, pronalazi i vrijeme za svoju malu obitelj koju čine suprug i sin. Šetnje i igrališta svakodnevna su im aktivnost koju upotpunjuju druženjima s prijateljima i ostalim članovima obitelji.

Poseban način punjenja baterija pružaju joj i modni blogovi koje redovito prati, a Andrijaninim kolegama i studentima manje je poznata činjenica da je prije nekoliko godina pisala vrlo uspješne članke za lokalni tjednik pod nazivom "Modna diktatorica". Želja joj je vratiti se u modne vode i napraviti svoj modni blog, a s obzirom na njezine zavidne organizacijske vještine, ne sumnjamo da će i to uspješno kombinirati s karijerom znanstvenice.

Osim toga, Andrijana se nada da će jednom otvoriti vlastito poduzeće i vratiti se marketingu u praksi, ali i dalje predano raditi na svojem obrazovanju.

– Moja obitelj ponekad mi zna reći da mi je 20 godina školovanja bilo dovoljno, no ne odbacujem mogućnost upisa postdoktorskog studija u budućnosti. Također želim steći što više iskustva u inozemstvu, pa mi je u planovima otići na razmjenu nastavnog osoblja u nekoliko različitih zemalja, naravno, kada mi obiteljske obaveze to dopuste – zaključuje Andrijana Kos Kavran.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Roj pčela na biciklu, Šenoina, Zagreb
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.