OŠ ŠTRIGOVA Ove godine još manje učenika nego lani

Točno za 18 dana, u ponedjeljak 4. rujna započinje nova školska godina za učenike međimurskih Osnovnih škola, pa tako i u Osnovnoj školi Štrigova, školi koja zbog egzistencijalnih, infrastrukturnih, ekonomskih te mnogih neriješenih pograničnih pitanja iz godine u godinu ima sve manje učenika.

Njih nekolicina pak polazi škole u susjednoj Sloveniji, što je veliki problem, jer mnogi od njih ili gotovo svi, potom nastavljaju u Sloveniji i srednje i više obrazovanje. Nemalo ih se tamo zaposli, zasnuje obitelj i ostane tamo živjeti, dok u Hrvatskoj ostaju roditelji, sve stariji i nemoćniji.

Problem odlazaka u druge države i nestajanje naroda, ovdje u najljepšem dijelu Hrvatske, je bolan i strašan, a može ga riješiti samo viša politika. Ona pak je za sada neučinkovitai Štrigovu pohodi uglavnom na Vincekovo, Urbanovo, Štrigovske noći, Martinje te pred Božić i Novu godinu, a onda se govori o nečemu drugom.

Stanislav Rebernik, ravnatelj OŠ Štrigova kaže kako će novu školsku godinu započeti ukupno 176 učenika, odnosno 2 manje nego prošle godine. Prvi razred polaziti će samo 22 djece, i to čak u četiri škole, tri područne, Prekopa, Železna Gora i Stanetinec, te u matičnu školu Štrigova.

Zvono na uzbunu ovdje je davno zazvonilo, ali očito uzaludno - djece je sve manje i pitanje je kome ili čemu će služiti lijepa i moderna škola s velikom športskom dvoranom. Ili će u Štrigovi, za koju se ne zna je li ljepša kada je gledate s Mađerkonog brega ili Štrigovčaka, ili Urbana ili Bafi brega, biti nečija tuđa, kao što to već biva u modernoj i liberalnoj Europi. Ne tako davno OŠ Štrigova pohađalo je preko 350 učenika!

Kreativci za bolje sutra iz Zagreba poslali duhove prošlosti autobusom van Hrvatske
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.