Studenti iz Čakovca portalom za izbjeglice natječu se za milijun dolara

Pokretanje proizvodnih linija, recikliranje otpada, izgradnja stambenih jedinica, korištenje digitalnog identiteta, formiranje kuća dobrodošlice, programi prilagodbe, putni paketi, osnivanje poslovne mreže, programiranje aplikacija ili pokretanje news portala - studentske su to ideje na pitanje kako se suočiti s izazovima izbjegličke krize u svijetu, koje su predstavili na nacionalnom finalnom pitchu globalnog studentskog natjecanja 'HULT Prize 2017.', koji je održan na Veleučilištu VERN'.

Najboljom idejom koja izravno doprinosi integraciji izbjeglica i vraćanju njihova dostojanstva, stručni je žiri proglasio onu studenskog tima „One colour“ o pokretanju news portala, koji bi snagu medija i društvenih mreža koristio za širenje svijesti o problemu izbjeglištva, ali i prilikama koje se stvaraju boljom integracijom izbjeglica u društvenoj zajednici. Ono što ih izdvaja od ostalih news portala jest posebna razina autentičnosti, budući da bi upravo same izbjeglice i stvarale cijeli content.

Pobjedom na nacionalnom finalnom pitchu, VERN'ov studentski tim u sastavu Karlo Tašler, Tomislav Zvonarek, Jan Martinjaš i Anto Lovrinović osvojio je put na regionalno finale globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2017., u regiju prema vlastitom izboru (London, San Francisco, Boston, Dubai ili Šangaj), u kojem će se boriti za ulazak u finale i glavnu nagradu od 1.000.000 američkih dolara za realizaciju svoje ideje. Zvonarek i Martinjaš su studenti iz Čakovca.

Članovi tima su za regionalno finale odabrali San Francisco, gdje će se sa svojom idejom natjecati protiv ostalih studentskih timova s nekih od najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Oxforda, Stanforda, MIT-a, itd.

Studenti su na ovogodišnjem HULT Prize natjecanju imali zadatak predložiti društvenopoduzetničke ideje i projekte na temu „Refugees – Reawakening Human Potential“, koji će doprinijeti uspješnijoj integraciji izbjeglica u društvo, njihovoj inkluziji, osjećaju korisnosti i vraćanju dostojanstva.

U nacionalnom finalnom pitchu na VERN'u svoje je ideje predstavilo ukupno 11 studentskih timova, a najbolju ideju je izabrao žiri sastavljen od stručnjaka iz područja socijalnog poduzetništva, financija, akademske zajednice, očuvanja okoliša i inovacija.

U procesu pripreme timova i razvoja njihovih ideja za prezentaciju pred stučnim žirijem, kroz mentorstvo i stručnu podršku, bila je angažirana profesorica Gordana Ćorić. Mentorska pomoć će biti omogućena i timovima koji se odluče prijaviti na online natjecanje HULT Prize-a, za mogući plasman u regionalno polufinale.

Sudjelovanje studenata iz cijeloga svijeta i globalna važnost izazova na koje studenti predlažu rješenja, razlog je zašto se HULT Prize natjecanje kolokvijalno naziva i „Nobelova nagrada za studente“. Na njemu se svake godine natječu ponajbolji studentski timovi iz cijeloga svijeta, koji se u finalu bore za glavnu nagradu od milijun američkih dolara za realizaciju predložene ideje.

Ovo je već treća godina zaredom kako će Hrvatska imati svoje predstavnike u regionalnom finalu ovog važnog globalnog natjecanja, koje se na Veleučilištu VERN' izvodi u suradnji sa startup akceleratorom The Hult Prize Fundation, čijih je osam poduzetnika prošle godine uvršteno na Forbesovu listu „30 under 30“, javljaju iz Veleučilišta.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Ivan Vrdoljak smatra da je suđenje za kazneno djelo zbog kojeg mu prijeti i zatvorska kazna - nebitna tema
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.