LEA ŠARIĆ zadivila povjerenstvo i osvojila stipendiju za njemački koledž

Lea Šarić iz Vratišinca učenica je 3. f razreda čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog. Prije određenog vremena prijavila se na natječaj United World Collegea, obrazovnog 'pokreta' koji djeluje u više od 150 zemalja diljem svijeta.

- Najznačajnija osobina UWC koledža je to što obuhvaćaju čitav svijet, mimo podjela što ih nameću rase, povijest, kultura, imovinsko stanje, religija, društveni položaj i politička uvjerenja: oni su jedinstveni i svjesni su svoje odgovornosti, rekao je svojevremeno Nelson Mandela koji je za života obnašao dužnost počasnog predsjednika UWC-a.

Lea se na njihov natječaj prijavila iz znatiželje. Poslala je potrebnu dokumentaciju i esej na temu 'O meni i mom okruženju'. Prošla je prvi krug selekcija, no tada je pozvana u Zagreb na intervju pred peteročlanom komisijom.

Teme intervjua bile su svakodnevne, od aktualnih tema u Hrvatskoj i svijetu do osobnih stavova i vizije vlastite budućnosti. Lea je zadivila peteročlano povjerenstvo i osvojila stipendiju za ljetna predavanja i radionice na jednom od United World Collegea.

Po završetku natječaja je objavljen popis ljudi s usmjerenjima na koledže. Lea nije mogla birati koledž koji želi, već je usmjerena na UWC Robert Bosch College u Njemačkoj gdje će polaziti ljetni tečaj UWC Germany 2017: Towards a sustainable future.

- Ni sama još nisam sigurna što ću točno raditi, no vrlo sam uzbuđena i jedva čekam otputovati u Njemačku, rekla je veselo.

Kako nam govori Lea, koncept UWC-a sadrži dvogodišnje programe i kraće ljetne tečajeve, a ona je prijavila ljetni tečaj iz praktičnih razloga. Naime, učenica je 3. razreda pa joj dvogodišnji program ne odgovara zbog polaganja državne mature i upisa na fakultet.

Lea nije prva učenica Gimnazije koja je osvojila stipendiju UWC-a. Prošle godine se na program prijavila Vida Ružić koja je otišla na dvogodišnje školovanje u daleku Armeniju.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Vitalan 55-godišnjak preminuo nakon običnog uganuća gležnja: istražujemo tko je za to kriv?
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.