FOTO: Općina Dekanovec obilježila 110 godina državnog školstva

Iako počeci školstva u Općini Dekanovec sežu u daleku 1841. godinu, kada je s radom započela tamošnja župna škola, tradicija obrazovanja i odgoja mladih započinje 1906. godine kada župna prelazi u državnu školu.

Time je želja i vizija mještana Dekanovca da sagrade školu, u kojoj se znanje prenosi s generacije na generaciju, postala stvarnost i danas privlači sve više učenika nižih razreda osnovne škole.

Prigodnom svečanošću, u prostorijama Područne škole Dekanovec, tako je obilježena 110. godišnjica državnog školstva, što je bila idealna prilika za prisjetiti se brojnih naraštaja učenika, učitelja, ravnatelja, odgojitelja, osoblja i svih onih koji su svakodnevnicu tijekom godina činili ugodnom.

Uz pomoć Županije škola dobiva novu učionicu i uvjete za jednosmjensku nastavu

Uz mnogobrojne roditelje, djecu i sumještane, svečanosti su prisustvovali i  župan Međimurske županije Matija Posavecnačelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović, ravnateljice Osnovne škole Domašinec Martina Kivač i Osnovne škole Podturen Marijana Cerovecte brojne učiteljice, između ostalih, Katarina Hamer, Vesna Horvat i Damira Črepkoje su velik dio svog učiteljskog vijeka provele u samoj školi.

„Tradicija obrazovanja koju ima Područna škola Dekanovec primjer je dobrog i kvalitetnog školstva, ali i dokaz tome da su, bez obzira na uvjete, za uspjeh najvažniji ljudi. Ovdje su to učitelji, ravnatelji i svi oni koji svakodnevno rade s djecom, vode ih kroz život, te ih odgajaju u sposobne mlade ljude. Na tome Vam od srca zahvaljujem te Vam želim još mnogo uspješnih godina tijekom kojih ćete s jednakom pažnjom i ljubavi stvarati budućnost koja će biti ponos cijelog Međimurja“, rekao je tom prilikom župan Posavec te najavio pomoć u dogradnji još jedne učionice.

Naime, Županija je do sada već financirala projektnu dokumentaciju za taj projekt te se početak radova očekuje već na proljeće, a time će ujedno biti stvoreni svi preduvjeti za održavanje jednosmjenske nastave.

Pokrenuta inicijativa da se u naziv škole uvrsti ime Florijana Andrašeca

Posebnu pozornost svih prisutnih privukla je zanimljiva prezentacija učiteljica Tatjane Dobošić, Silvije Birač i Tatjane Pintarić, kojom su predstavile cjelokupnu povijest državnog školstva u Dekanovcu, od samih začetaka škole pa sve do danas.

Upravo je učiteljica Dobošić jedna od onih koje su svoj život posvetile odgajanju mladih u Dekanovcu, pa je tako iza nje velikih i divnih 40 godina rada u školi, dok je tijekom prezentacije istaknuto kako se u dokumentima spominje ime Kalmana Tisaja, kao jednog od prvih učitelja.

Najveći broj učenika zabilježen je tridesetih godina, kada je školu pohađao 341 učenik, a fascinantno zvuči podatak da je tada jedan učitelj učio njih 240. Slika je danas ipak drugačija, pa tako školu trenutno pohađa 32 učenika u 3 razredna odjela s ICT opremom, što omogućava učiteljima kvalitetniji pristup i više vremena za svakog učenika posebno.

Međusobna suradnja je nit vodilja rada škole, pa tako učenici kontinuirano sudjeluju u aktivnostima zajednica, udruga i brojnim projektima, a posebna se pozornost pridaje očuvanju tradicije i njegovanju lika i djela Florijana Andrašeca, velikog skladatelja i pronositelja međimurske narodne kulture. Upravo je iz tog razloga župan Posavec podržao inicijativu vodstva škole za promjenom naziva u „Područna škola Florijan Andrašec Dekanovec“, kako bi još više istaknuli njegovu važnost u povijesti škole, općine, ali i cijelog Međimurja.

Cjelokupan program obilježavanja pripremili su sami učenici škole, a po završetku svečanosti pripremljena je i prigodna izložba fotografija iz osobne arhive nekadašnjeg učitelja Mije Korena

Nakon osjetnog zatopljenja, temperature će se idućih dana ponovno naglo sniziti
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.