Povezane vijesti
FESTIVAL Čakovec živi sport u petak

FESTIVAL Čakovec živi sport u petak

U sklopu proslave Dana Grada Čakovca, a nakon prošlogodišnjih odličnih iskustava Zajednica sportskih udruga Čakovca po drugi puta ovog petak 25. svibn...

Čakovčanec upao na prestižnu muzičku akademiju u Manchesteru

Antonio Peršak je 19-godišnji Čakovčanec, koji je svoj san o stjecanju akademskog muzičkog zvanja, odlučio graditi u Engleskoj, točnije Manchesteru. Student je prve godine smjera klasične gitare na Kraljevskom konzervatoriju u ovom, po nogometu poznatom gradu, premda nam Antonio veli, da je to drugo najvažnije kulturno središte Engleske.

No, kao i na našim muzičkim akademijama kvote su jako male pa je tako nadareni Antonio jedan od svega četiri gitarista, koji se u ovoj godini upisao na mančesterski Kraljevski konzervatorij. Kao student iz Europske Unije, dobio je studentski kredit, koji pokriva troškove školarine. Kako je izgledao prijemni, kako se snalazi na Otoku, kakav je tamošnji sustav studiranja i studentski život, što mu je u Engleskoj bolje u odnosu na Hrvatsku i obrnuto, otkrio je u razgovoru za Srednja.hr.

Čitav se život bavi glazbom pa će mu to biti i profesija

Već smo spomenuli kako su kvote za Kraljevski konzervatorij jako male, a kandidata za jedno upisno mjesto je mnogo. Ipak, Antonio je ušao među odabrane.

- Audicija se održava godinu dana prije početka akademske godine. Konzervatorij je internacionalni te je konkurencija velika. Komisija od kandidata traži potencijal i talent koji će razvijati tijekom narednih godina studija. Što se tiče izbora programa za audiciju uvjeti su jako slični onima u Zagrebu. Kvote su također male pa je tako uključujući mene prvu godinu upisalo 4 gitarista, objašnjava nam prijemni proces Antonio Peršak.

No, prije nego je došao do prijemnog za ugledni međunarodni konzervatorij, ovaj je Čakovčanin praktički čitav život proveo uz gitaru. Neko vrijeme i uz jedan drugi instrument. Glazba je oduvijek bila sastavni dio mog života pa sam tako s nepunih 7 počeo svirati gitaru te nekoliko godina kasnije i tamburu u kulturno umjetničkom društvu, što je također imalo utjecaj na odluku da se želim posvetiti glazbi u budućnosti, otkriva Antonio za Srednja.hr.

U Engleskoj vas sustav usmjerava na to kako da unovčite svoje znanje

Iako je Antonio tek krenuo studirati, već je napravio zapažen projekt na fakultetu. Što se tiče povratka u domovinu nakon završetka studija, skeptičan je.

- Za sad još nisam siguran hoću li se vratiti, ali glazba se vani više cijeni te su mogućnosti usavršavanja i kreativnog izražavanja veće. Nedavno sam osnovao gitaristički trio s dva dobra prijatelja iz Hrvatske koji također studiraju ovdje te smo trenutno u fazi pripremanja uzbudljivog projekta, koji planiramo predstaviti u Engleskoj pa potom i u Hrvatskoj ovog ljeta.

Konzervatorij je prepoznao naš projekt te nam pružio potporu u smislu organiziranja koncerata i umjetničkog vođenja, objašnjava Antonio.ako nije pohađao fakultet u Hrvatskoj, pretpostavili smo da preko svojih kolega ima dosta informacije o sustavu studiranja kod nas pa smo ga tražili da napravi neke usporedbe s Engleskom.

- Sistem studiranja u Engleskoj je drugačiji zato što fakultet usmjerava studente kako da unovče svoje znanje tijekom i nakon studija, što je posebno bitno u mom zanimanju, veli nam 19-godišnji Čakovčanin.

Rekao je i što mu nedostaje iz Hrvatske, a koje Manchester ima prednosti. Ovaj dio odgovora na pitanje što mu fali iz Hrvatske, neće vas iznenaditi.

- Manchester je nakon Londona najveće kulturno središte u Engleskoj pa tako nudi velik broj koncerata i različitih koncerata i evenata, što je meni kao glazbeniku izrazito važno. Konzervatorij na kojem studiram je izrazito internacionalni pa tako pruža priliku da stvorim kontakte s glazbenicima iz cijeloga svijeta. Iz hrvatskog načina života mi najviše nedostaje tradicija ispijanja kave. Ta navika u užurbanom načinu života ovdje ne postoji, obrazlaže za kraj Antonio.

Pitali su Antonia i kako ocjenjuje studentski život u Manchesteru odnosno može li ga usporediti s onime kod nas.

- U Manchesteru je puno kvalitetnija ponuda koncerata i događanja s velikim popustom za studente. Npr. Neki dan sam išao slušati BBC-ev simfonijski orkestar za samo 3 funte. Jedina mana to jest nedostatak je to što nemamo menzu.

Na konzervatoriju se nalazi restoran koji je neusporedivo skuplji naspram zagrebačkih menzi. U Manchesteru se nalazi internacionalni aerodrom s nekoliko niskobudžetnih avio kompanija pa tako studenti puno više putuju, što mi se jako sviđa.

Povezanost s Londonom je odlična pa je tako moguće naći kartu do Londona za 1 funtu, a iz Londona je danas relativno lako putovati. Manchester ima ogromnu studentsku populaciju s više od 350 000 studenata i poznatim Universityjem of Manchester, koji izgledom podsjeća na Hogwarts, opisuje Antonio.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Dokle seže bahatost Milana Bandića? Pogledajte na što je u Rimu trošio vaš novac
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.